Budapesten lesz az első olyan szobor, ami a bitcoin alapítójának állít emléket

2021. május 31. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek az első látványtervek Nakamoto Szatosi budapesti szobrához, amely ebben a formában a világon elsőként állít majd emléket a bitcoin alapítójának. Az életnagyságú szobor, amely részben közösségi finanszírozásból épül, a Graphisoft Parkban kap majd helyet – derült ki a szobor ötletgazdáinak közleményéből.

Ha valaki hallott már valaha Nakamoto Szatosiról, az nyilván felkapta a fejét erre a hírre, elég nehéz ugyanis olyasvalakinek életnagyságú szobrot állítani, akiről senki sem tudja, hogy hogy néz ki. A Nakamoto Szatosi egy álnév, az sem biztos, hogy egyetlen embert takar, és több mint tíz éve nem lehet tudni róla semmit, így elég furcsa elképzelésnek tűnik szobrot állítani neki, ám Györfi András, a szobor ötletgazdája szerint nem is az ő személye a lényeg.

Györfi szerint az ismeretlen hős azzal is új fejezetet nyitott az internet történetében, hogy a találmánya nyomán új, digitális pénzeszközök születtek, de ami valóban jobbá teszi a világot, az a bitcoin mögött álló blokkánc-technológia. Mint írta, ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki, és számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célbajuttatásáig.

Ez pedig a jelek szerint olyan örökség, melynek érdemes emléket állítani.

Az, hogy lesz ilyen szobor, már korábban kiderült, most azonban részletek is érkeztek a projekthez. Kiderült például, hogy a szobor a Graphisoft Parkban lesz majd, illetve az is, hogy Gergely Réka és Gilly Tamás készítik el az alkotást, akik néhány héten belül el is készülnek vele. A bronzból készült mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol majd, ezzel utalva az ismeretlen alkotóra és az „internet népére” is.

Az alak arca bronz-alumínium ötvözetből készül, amit az alkotók erősen felpolíroznak majd, hogy tükröződjön, utalva arra a mondásra, hogy mi mindannyian Szatosi vagyunk. A most közölt látványtervek alapján egyébként a kapucnis, hekkerre emlékeztető szobrot akár a modern Anonymusnak is lehetne nevezni, egészen pontosan így fog majd kinézni:

Forrás: Gergely Réka
Forrás: Gergely Réka

A nonprofit alapon épülő szobrot a hazai kriptoközösség legfontosabb tagjai pénzelték, az összefogást pedig egy közösségi finanszírozási kampány tette teljessé, ennek során még további 27 szervezet és magánszemély járult hozzá a szobor felépüléséhez. Az így gyűjtött mintegy 3,1 millió forintból a szobor mellett még egy nemzetközi imázsfilm is létrejöhet majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!