Kikötött az első teherűrhajó az épülő kínai űrállomáson

2021. május 30. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen kikötött vasárnap hajnalban az első kínai teherűrhajó az épülőfélben lévő kínai űrállomáson, annak központi modulján – jelentette a kínai űrkutatási hivatal alapján az MTI.

A Tiencsou-2 teherűrhajót a Hainan szigeti Vencsang űrközpontból a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakéta vitte az űrbe szombaton. A szükségleti cikkeket és üzemanyagot szállító űrhajó a Tienho (Mennyei Harmónia) leendő állomás központi modulján kötött ki. A manőver mintegy nyolc óra hosszáig tartott. A rakétát eredetileg a múlt héten bocsátották volna föl, de ezt műszaki okok miatt elhalasztották.

A folytatásban egy két modulból álló laboratóriumot, illetve további felszereléseket, és az űrállomás első, három főből álló személyzetét tervezik felszállítani majd, összesen tizenegy kilövéssel. A háromtagú személyzet várhatóan júniusban érkezik majd az űrállomásra, amely a terv szerint 2022 végére készül el teljes mértékben.

Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. Két évvel ezelőtt, 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Hold túloldalára. A kínai űrkutatási hivatal a múlt héten tett közzé két fotót és két videót, amelyeket a Tienven-1 kínai űrszonda készített a kínai marsjáró landolásáról. Ezzel teljesíti Kína az első Mars-misszióját.

Az egyre fokozódó űrverseny keretében építendő saját űrállomás mellett Kína 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!