Komoly repülési malőrt élt túl a NASA marshelikoptere

2021. május 28. – 06:11

Komoly repülési malőrt élt túl a NASA marshelikoptere
Az Ingenuity marshelikopter hatodik repülése közben készült felvétel jól mutatja, mennyire megbillent az eszköz – Fotó: NASA / JPL-Caltech

Másolás

Vágólapra másolva

Egy technikai hibából adódó komolyabb repülési anomáliát vészelt túl az Ingenuity, a NASA marshelikoptere a hatodik repülésén. Az aprócska, 1,8 kilós drón, ami hatodikra 215 méteres távolságot repült be, ezzel megkezdte az eredetileg nem is tervezett küldetési szakaszát, amely már nem technikai, hanem működési bemutatónak számít, vagyis a NASA a drón teljesítési határait feszegeti.

Ez majdnem össze is jött a május 22-i, a küldetés szempontjából 91. marsi napon végrehajtott repülés közben, amiről most adott hírt a NASA. Egy technikai hiba miatt kimaradt ugyanis egy kép az Ingenuity navigációs kamerája által készített felvételben, ami azt jelentette, hogy a többi kép rendre rossz időbélyegzővel jelent meg, megzavarva a marshelikopter tájékozódását.

A hiba a 215 méteres repülés 150. métere után lépett fel, azt okozva, hogy a folyamatos túlkorrekció miatt a drón elkezdett billegni a levegőben – a végére nagyjából 20 fokos kilengésekkel haladt már, mielőtt végül szerencsésen landolt az új, immáron harmadik leszállási zónájában, igaz, nagyjából 5 méterre a tervezett területtől messzebb landolt.

A küldetésről beszámolva azt is megosztotta Håvard Grip, az Ingenuity vezető repülési mérnöke, hogy két fő rendszer segített abban, hogy ne veszítsék el hatodik próbálkozásra a helikoptert: egyrészt a repülési rendszerbe tervezett plusz biztonsági kapacitás pont elviselte a kimaradt kép okozta túlkorrekciót, másrészt a leszállás során már nem a navigációs kamera képe, hanem egy előre meghatározott landolási program alapján manőverezik a drón, így nem okozott gondot, hogy késéssel látta csak a környezetét.

A NASA eredetileg öt, fokozatosan nehezedő küldetést tervezett az Ingenuity számára, ám mivel a korábbi repüléseket meglehetősen simán teljesítette, a küldetés meghosszabbítása mellett döntöttek. A mostani repülések során már mindig új területre száll le a drón, amit már csak a távolból felügyel az eddig nagyjából 345 méteres távolságot megtevő Perseverance marsjáró, ami így nem is készített felvételt a nem várt izgalmakat hozó hatodik repülésről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!