Hatalmas ugrás volt a marshelikopter legújabb, ötödik küldetése

2021. május 8. – 08:34

frissítve

Hatalmas ugrás volt a marshelikopter legújabb, ötödik küldetése
Az Ingenuity marshelikopter az ötödik, 10 méteres magasságot elérő repülése közben – Fotó: NASA / JPL-Caltech / ASU

Másolás

Vágólapra másolva

Második, előre nem tervezett fázisába lépett az Ingenuity marshelikopter küldetéssorozata, miután sikerrel hajtotta végre az ötödik repülését a Mars légkörében. A NASA eredetileg csak öt repülést tervezett az 1,8 kilós, tudományos műszerek nélküli eszközzel, ám az első három küldetés sikerén felbuzdulva már korábban közölték, hogy teljesen új jellegű feladatokat is bíznak majd az Ingenuityre.

A marshelikopter ezúttal, ötödikre egy egyirányú repülést hajtott végre, vagyis egy eddig nem használt, csak felderítésről ismert leszállópályát kellett igénybe vennie. Ez a terület 129 méterre délre található az eddig fel- és leszállásra használt Wright Brothers Fieldtől – ezzel a manőverrel az Ingenuity pedig már meg is kezdte az átállást az újabb küldetésekre, amik során egy ideig biztosan elkíséri majd a szintén dél felé forduló Perseverance marsjárót.

A két eszköz közös haladása létfontosságú, hiszen az Ingenuity a marsjárón keresztül kapja a földi parancsokat, amiket aztán teljesen önálló módon, már külső beavatkozás nélkül hajt végre. A mostani repülés előtt előbb április 19-én végrehajtotta az első, történelmi marsrepülést, majd fokozatosan növelte a repülés során megtett távolságot és sebességet. A kedvező eredmények láttán a NASA úgy döntött, hogy nem hagyja sorsára a tervezett egy hónap után a marshelikoptert, hanem meghosszabbítja a megbízatását, amit a Perseverance-t kísérve folytat majd.

Ez a közös munka viszont valószínűleg nem lesz túl hosszú, a Perseverance ugyanis önálló módon is képes a haladásra, ideális körülmények között nagyjából 45 perc alatt képes 100 métert haladni, az Ingenuity repüléseihez viszont bonyolult programozási folyamat kell, hosszú távon tehát biztosan lelassítaná a drón a rovert.

Hogy mikor dönt úgy a NASA, hogy már nem tudnak mit elérni az Ingenuityvel, és mikor hagyják magára, azt még nem tudni. Addig viszont biztos, hogy az eddigi technológiai bemutató helyett már a működési bemutató fázis elemei következnek: vagyis a NASA igazoltanak tekinti, hogy bőven lehetséges a repülés egy másik égitesten, most pedig azt keresik az egyes küldetésekkel, hogy milyen további haszna lehet egy, az Ingenuityhez hasonló drónnak.

Így precíziós repülések, felderítési küldetések és légi felvételekkel készített sztereó képalkotás, vagyis térhatású fotók készítése következhet.

„Tervezünk még pár repülést a következő hetekben, aztán az ügynökség [a NASA, a szerk.] kiértékeli, hogyan haladtunk. Már sikerült kellő mennyiségű adatot gyűjtenünk a korábbi repülések során, ami az eredeti célunk volt. Most, a működési bemutató fázisban további ismereteket gyűjthetünk a másik égitesteken repülő eszközökről” – nyilatkozta az ötödik repülés után Bob Balaram, az Ingenuity-projekt vezető mérnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!