További fél évre fenntartja Trump kitiltását a Facebook

2021. május 5. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook legfelsőbb bíróságaként működő külsős, független tartalom-ellenőrző csoportja, az Oversight Board (magyarul kb. felügyelőtanács) úgy döntött, hogy további fél évre fenntartja Donald Trump volt amerikai elnök kitiltását a közösségi oldalról.

A felügyelőtanács a döntés indoklásában azt írta, a kitiltás jogos volt a január 6-i események után (amikor Trump hívei megrohamozták a washingtoni Capitoliumot, és a káoszban több ember is életét veszítette), mert az exelnök felelőtlen viselkedése szított olyan indulatokat, amik végül ilyen szinten eszkalálódtak. Úgy látják, az ilyesmi reális veszélye továbbra is fennáll, és ezért javasolják a tiltás fenntartását további fél évre, amikor majd felül lehet vizsgálni a helyzetet. Ez nem kötelező érvényű a Facebook számára, csak egy ajánlás, de a cég már bejelentette, hogy ennek megfelelően fog eljárni.

Trumpnak Facebookon és Instagramon összesen 60 millió követője volt, annak ellenére, hogy nem ezek a platformok, hanem a Twitter volt a kommunikációjának a fő csatornája (ahonnan egyébként szintén ki van tiltva).

A döntést a Facebook éppen akkor jelentette be, amikor Trump elindította a saját online kommunikációs platformját. Itt egyébként csak ő posztolhat, a követői nem tudnak se kommentelni, se lájkolni, szóval gyakorlatilag egy elég szoros korlátok közé szorított blogról van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!