Különleges genetikai hátterük van a 105 évnél idősebbeknek

2021. május 5. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig – állapították meg olasz kutatók az MTI beszámolója szerint. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen részletességgel vizsgálták száz évnél idősebb emberek genomját, ami útmutatóul szolgálhat ahhoz, miért élhetnek ennyire hosszú életet és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket.

„Az öregedés megnöveli számos krónikus betegség és állapot kockázatát. A 105 év feletti emberek genetikai adottságát vizsgáltuk és összehasonítottuk az Olaszország azonos területein élő fiatalabb felnőttekével” – idézte Paolo Garagnanit, a Bolognai Egyetem szakértőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

A kutatásba 81 nagyon idős, 105 év és 110 év feletti embert vontak be. Az ő eredményeiket hasonlították össze az azonos régióban élő 36 egészséges ember eredményeivel, akiknek 68 év volt az átlagéletkoruk. A vérvizsgálatok és genomszekvenálások során nyert információkat összevetették korábbi tanulmányokkal, amelyek összesen 333 száz éves kor felett és 358 hatvan év körüli személyt vizsgáltak.

Öt genetikai változást azonosítottak, amelyek gyakoriak a 105 feletti és a 110 feletti korcsoportban.

A számítógépes elemzések szerint ezek a genetikai módosulások megváltoztathatják három különböző gén kifejeződését, amelyek a sejtek egészsége szempontjából kiemelt fontosságúak. Az egyik ilyen gén (STK17A) koordinálja például a sejtválaszt DNS-károsodás esetén, elősegíti a programozott sejthalált, kezeli a veszélyes reaktív oxigéneket. Ezek a folyamatok számos betegség, például a rák kialakulásánál játszanak fontos szerepet.

A szakemberek a természetesen előforduló mutációkat is megvizsgálták a korcsoportokban. Arra jutottak, hogy a 105, illetve 110 év felettieknél hétből hat génnél alacsonyabb volt a mutációval terheltség aránya. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerülték őket az olyan egészségügyi problémák, mint a szívbetegség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!