Magyarországon alig észlelt fecskefaj bukkant fel a Dél-Alföldön

2021. május 1. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ritka vendégmadarakat, két vörhenyes fecskét figyeltek meg az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán, számolt be a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja szombaton a Facebook-oldalán.

„A vörhenyes fecske ritka tavaszi és nyári vendég, Európában a mediterrán térség költőmadara. (…) Feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. A megfigyelt két vörhenyes fecske a tanyán költő füsti fecskék társaságában vadászgatott egy darabig, majd néhány perc múltán magasba emelkedve elrepültek DNY-i irányba” – áll a bejegyzésben.

A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig – egy 2017-es költőpárt leszámítva – húsz alkalommal észlelték Magyarországon. A vörhenyes fecskék példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg hazánkban, majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, melynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön, írja a hír kapcsán az MTI.

A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére, de feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, de sík vidékeken helyenként hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. A hazánkban ritkán látott vörhenyes fecskét ezúttal Nagy Tamás ornitológus figyelte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!