Fellőtték a leendő kínai állami űrállomás első modulját

2021. április 29. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a kínai Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból fellőtték a leendő kínai űrállomás első, fő modulját, amely az asztronauták lakórészést is tartalmazza. A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia nevű modult egy Hosszú Menetelés 5B-rakéta vitte magával az űrbe, a tervek szerint pedig Peking hamarosan három asztronautát küld utána – írja a BBC.

Kína már elég sokat elárult a saját, állami űrállomásáról, tudjuk például azt is, hogy nagyjából akkora lenne, mint a 2001-ig keringő orosz Mir űrállomás, vagyis negyedakkora, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS), és háromfős legénység férne el rajta. A Tiangong (Mennyei Palota) egy fő modulból és két laboratóriumból áll majd, 2022-re készülhet el, és minimum 15 év szolgálatra számolnak vele.

Forrás: Zhang Liyun / XINHUA / Xinhua via AFP
Forrás: Zhang Liyun / XINHUA / Xinhua via AFP

Kína viszonylag későn szállt be az űrversenybe, 2003-ben küldtek először embert az űrbe, azóta viszont eléggé felpörgették a saját programjukat. Miután Kína nem küldhet asztronautát az egyetlen, jelenleg is a Föld körül keringő űrállomásra, az ISS-re, nem meglepő, hogy saját állomást akarnak. Két kísérleti állomást már fel is juttattak az űrbe, a mostanival viszont már mertek nagyot álmodni, júniusban pedig asztronautákat is küldhetnek a most fellőtt modulra.

A mostani fellövés azért is lehet fontos, mert a Nemzetközi Űrállomás állapota egyre romlik, az oroszok pedig már be is jelentették, hogy kiszállnak mögüle. Az ISS megszűnésével jelen állás szerint az sincs kizárva, hogy a Tiangong egy darabig az egyetlen keringő űrállomás lesz majd, az pedig egyértelmű, hogy a gigaprojekt vége turbófokozatba kapcsolja majd az űrkutatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!