Megépíthetnék a Jurassic Parkot, ha akarnák, Elon Musk üzlettársa szerint

2021. április 10. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elég merész állítással rukkolt elő pár napja Elon Musk egyik üzlettársa, a Neuralink neurotechnikai cég társalapítója, Max Hodak, aki szerint 15 éven belül meg tudnák építeni a Jurassic Park című film őslényparkját.

Hodak egészen pontosan azt írta, hogy

„Valószínűleg meg tudnánk építeni a Jurassic Parkot, ha szeretnénk. Persze nem genetikailag autentikus dinoszauruszokkal, de azért... Nagyjából tizenöt évnyi tenyésztés és génmanipuláció után egészen ritka újszerű fajokat kaphatnánk.”

Pár perccel később hozzátette, hogy nagyon fontosnak tartja a biodiverzitást, illetve a fajok megőrzését, de ezen felüli dolgokat is el tudna képzelni, ami akár új fajok létrehozását is jelenthetné.

Hogy Hodak pontosan mire gondolhatott, azt nem részletezte sem ő, sem a Neuralink, de hacsak nem rejtegetnek valami nagyon nagy dolgot, akkor vagy blöff az egész, vagy Hodak is hódol Musk rekreációs hobbijának, vagy egészen másképp emlékszik a Jurassic Parkra, mint a legtöbbek.

Musk és Hodak Neuralink projektjének célja az emberi és a mesterséges intelligencia szimbiózisának megalkotása, amit többek között állatkísérletekkel próbálnak létrehozni. Musk állítása szerint például már van is olyan majom a laboratóriumukban, ami az agyába ültetett csip segítségével játszott egy videójátékkal.

A Neurolink csipjével arra törekednek, hogy az idegsejtek és okoseszközök között át lehessen vinni az információt. Ezzel a gyógyászatot is forradalmasítanák, fájdalmak, látászavarok kezelésére szeretnék használni, de agyi- és gerincsérülések hatásait is kezelnék vele.

Hogy ebből hogyan lesz nemhogy feltámasztott dinoszaurusz, de akár csak génmanipulált különleges állat, még nem tudni. Fontos viszont leszögezni, hogy csak úgy nem tudjuk feltámasztani a dinoszauruszokat. A Jurassic Parkban látott módszer, miszerint John Hammondék egy borostyánkőbe rekedt szúnyog testében található vérből nyerték ki egy dinoszaurusz DNS-ét, amit aztán béka-DNS-sel keverve alkották újra a dinóját, nem annyira járható. Már csak azért sem, mert a dinók örökítő anyaga az évmilliók során már rég a semmibe veszett. De ha dinókat nem is, olyan, nem annyira rég kihalt fajokat, mint a gyapjas mamut, akár fel is lehetne támasztani, hiszen ezeknek még van olyan maradványa, amiből kinyerhető DNS.

Egy mamutokkal, kardfogú tigrisekkel, vagy mondjuk az elefántméretűre megnövő óriáslajhárokkal, a Megatheriumokkal nyitó őslénypark is izgalmas gondolat, de persze nem annyira hangzatos, mint hogy valaki megnyitná a Jurassic Parkot.

(via CNET)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!