Videó Elon Musk majmáról, ami elvileg az elméjével irányít videójátékokat

2021. április 9. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban megírtuk, hogy Elon Musk azzal büszkélkedett, hogy a Neuralink laborjában él egy majom, aki az agyával képes szoftvereket irányítani. A Neuralink azon dolgozik, hogy egy chippel összekösse az emberi agyat gépekkel. Az egyik céljuk az, hogy olyan emberek is tudjanak telefonokat, számítógépeket használni, akik lebénultak. A következő lépés az lesz, hogy ugyanezek az emberek közvetve a végtagjaikat is tudják majd a chippel irányítani, de itt még nem tartunk.

De ne rohanjunk előre, nézzük, hol tart most a cég. Közzétettek egy videót, amin Pager, egy kilenc éves makákó egy egyszerű játékot játszik. Egy joystick segítségével a fehér pöttyel el kell találnia a színes négyzetet, jutalmul pedig banánturmixot kap.

Pager már hat hete megkapta a Neuralinket, amivel a kutatók folyamatosan elemezni tudták az idegsejtjeinek működését. Nagyon egyszerűen mondva megfigyelték, melyik idegsejtek lépnek működésbe, amikor a joysticket egy adott irányba mozgatja. Ezeket a mintákat kielemezték, majd kihúzták a joysticket, de Pager az elméjével elvileg tovább tudja irányítani a játékot. Azt is megmutatták, ahogy Pong-ot játszik.

Érdemes némi szkepticizmussal kezelni a videót, mert mást nem nagyon osztottak meg. Kutatók ilyenkor tanulmány formájában kiadják az eredményeiket, hogy szakemberek átnézhessék az adatokat. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a videó igazi, hiszen volt már olyan kutatás, amiben egy lebénult férfi egy hasonló implantátummal és egy robotkarral sört ivott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!