Egy elásott alsónadrággal segíthet egy fontos talajkutatásban

2021. április 9. – 11:29

frissítve

Egy elásott alsónadrággal segíthet egy fontos talajkutatásban
Ha a kísérlet végén hasonló állapotban kerül elő a fecske, akkor elég rossz a föld minősége – Kép: Talajtani Intézet / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak pár napig lehet jelentkezni résztvevőnek az Alsóban az élet-re , az ELKH talajkutatására, amihez a beugró egy elásott pamut alsónadrág – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpontjának (ELKH ATK) felhívásában.

Egy rövid adatlap kitöltése után (amit itt talál meg) a kutatás kezdetekor a jelentkezők kapnak egy pamut alsónadrágot, amit el kell ásniuk a talajban, aminek a minőségére kíváncsiak. Itt megművelt földről van szó, és nagyjából 20-25 centi mélyre kell elásni. Bő két hónappal később ki kell ásniuk és le kell fényképezniük, amit be kell küldeniük az ELKH ATK Talajtan Intézetébe, hogy a szakértők kielemezhessék.

Abból, hogy a pamut fehérnemű mennyire bomlott le, a kutatók nagyon sokat megtudhatnak arról, milyen minőségű a talaj. Az intézet munkatársai egy videóban részletesen elmagyarázzák, hogy is zajlik a kutatás.

A programra április 11-ig lehet jelentkezni, a kapott fehérneműt május 3-9 között kell majd el-, és július 12-18 között kiásni. Minél több helyről jelentkeznek önkéntesek, annál jobb képet kapnak a kutatók, hogy milyen a talajminőség az országban.

Ez a fajta közösségi kutatás nem teljesen újdonság. Norvégiában például versenyt rendeznek a gazdák között, ahol az nyer, akinek a földjében a leginkább elrohad az elásott bugyi. Erről, valamint a kezdeményezés történetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!