688 ezer dollárért kelt el egy művészrobot digitális festménye

2021. április 3. – 21:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sophia, a humanoid robot a képzőművészet után most a zene felé fog fordulni – derült ki az Associated Press cikkéből.

A Sophia a Hanson Robotics legismertebb robot alkotása, amely képes utánozni az arckifejezéseket, beszélgetéseket folytatni és felismerni az embereket. 2017-ben szaúdi állampolgárságot kapott, ő lett a világ első robot-állampolgára.

Márciusban jócskán felkavarta a művészvilágot, hogyegy általa készített digitális művet egy aukción 688 888 dollárnyi nem helyettesíthető tokenért (NFT) adtak el. Hogy mi is az az NFT, arról itt írtunk bővebben.

A 688 888 dollárért eladott digitális mű „Sophia Instantiation” címet viseli, és valójában egy 12 másodperces videofájl, amely őt ábrázolja. A dolog előzménye, hogy a robotnőről egy olasz festő portrékat festett, amelyeket Sophia „megtanult”, majd átértelmezve újraalkotta őket festmény formájában is.

Sophia feltalálója David Hanson, aki szerint a robot maga is művészet és mérnöki munka csúcsteljesítménye. Az általa készített műalkotások arra is szolgálnak, hogy ezáltal is kommunikáljon az emberekkel.

Hanson szerint Sophia a jövőben folytatni fogja a festést, de már a zenével is foglalkozik. Jelenleg több zeneművön dolgozik a Sophia Pop nevű projektben, ahol emberekkel dolgozik együtt, hogy zenét és szöveget generáljon – mondta Hanson a robotról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!