Zöldebb lesz a Google útvonaltervezője

2021. március 30. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Google környezetkímélőbbé változtatja térképszolgáltatását, a Google Mapst, méghozzá úgy, hogy a fejlesztett algoritmusok több tényező (például a forgalom és domborzati viszonyok) alapján azt az útvonalat fogja javasolni a sofőröknek, amely a lekevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár – írja a Reuters.

A Google kedden jelentette be, hogy elsőként az Egyesült Államokban kezdik majd el használni ezt a funkciót. Ha a felhasználók nem állítják át, akkor ezentúl az „eco-mód” lesz az alapértelmezett beállítás az útvonaltervezésnél. Ha azonban más útvonalak lényegesen gyorsabbak ennél, akkor a Google felkínálja a választás lehetőségét, és összehasonlítja a két útvonal becsült károsanyag-kibocsátását.

Russell Dicker, a Google termékigazgatója szerint az alternatív, környezetbarátabb útvonalak nem, vagy csak alig növelik meg az utazási időt és távolságot. A károsanyag-kibocsátás mértékét a különböző jármű- és úttípusok tesztelése alapján fogják megbecsülni.

A Kaliforniai Állami Egyetemen korábban végeztek egy kiscsoportos kutatást ebben a témakörben. A kísérlet résztvevői egy olyan alkalmazást teszteltek, amely megbecsülte az utazásaik emisszióját. Ezután azt tapasztalták, hogy az alkalmazást használók hajlamosabbak voltak figyelembe venni a szén-dioxid-kibocsátást az útvonalak kiválasztásakor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!