Ha nem tud valamit, csak kérdezze meg a legfontosabb magyar lexikonokat

2021. március 25. – 22:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk három éve már annak, hogy mindenki számára elérhetővé vált a Talk to Books nevű keresőfelület, ahol az ember először tudott természetes nyelven megfogalmazott kérdéseket feltenni ahelyett, hogy kulcsszavakat írogatott volna egymás után a Google keresőjébe. Az Arcanum most egy eggyel fejlettebb technológiával csinált valami ilyesmit magyar nyelven, mellyel a legfontosabb magyar lexikonokban tud rendes mondatokkal keresni az ember.

Az Arcanum AI nevet viselő felület a Google 2018-ban kiadott, BERT nevű, gépi tanulásos természetes nyelvfeldolgozó modelljére épül, ami nem is meglepő, hiszen ez az Arcanum szerint is forradalmasította a természetes nyelvfeldolgozást. A BERT-et a sima Google kereső is használja, tavaly októberre már szinte minden angol nyelvű keresést ez dolgozott fel, ez pedig meg is látszik – ha valaki angolul feltesz egy kérdést a keresőnek, a legtöbb esetben a találatok fölött kap rá egy mondatszerű választ.

Azt persze semmi nem garantálja, hogy ez helyes válasz lesz, vagy egyáltalán lesz bármi értelme, hiszen a gépi tanulás nem csalhatatlan. Ennek ellenére viszont egyértelműen van benne potenciál bőven, így mindenképpen fontos mérföldkő, hogy most már magyar nyelven is elérhető egy ilyen kereső, méghozzá nem is rossz minőségben. Az ezen a linken elérhető kereső remekül megbirkózik egy rakás kérdéssel, a népszerűek között lévőkre például pillanatok alatt képes válaszolni, kiemelve a szövegből az általa relevánsnak ítélt infót, és meghagyva a lehetőségét annak, hogy el is olvassuk a forrást.

Forrás: Arcanum AI
Forrás: Arcanum AI

Az itt nem szereplő kérdésekre is gyakran tud válaszolni, főleg, ha megmaradunk a „Hol született…” kezdetű mondókánál, de még az olyan trükkös kérdésekre is megmondja a választ, mint hogy „Hányszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza?”. Más esetekben viszont látványos leolvadásokat is tud produkálni, a „Ki volt az első magyar az űrben?” kérdésre például magabiztosan, 83 százalékos valószínűséggel – és alternatívák nélkül – vágja rá, hogy

Kossuth Lajos.

Ezt egyébként a Magyarok az űrben című, Szentmihályi Szabó Péter által írt sci-fi-novellagyűjtemény alapján állítja, de még így sem találja el a helyes választ, ebben ugyanis a Kossuth Lajos az első magyar űrhajó, amelyet Ikarus farmotorok hajtanak. A Google sima keresője bezzeg simán megmondja magyarul is, hogy Farkas Bertalanról van szó.

Forrás: Arcanum AI
Forrás: Arcanum AI

Ránézésre egyébként az Arcanum AI döntően a magyar nyelvű Wikipédia-oldalakról dolgozik, amivel egyébként nincs is semmi baj, de remélhetőleg azért a jövőben tovább bővul majd a mesterséges intelligencia számára rendelkezésre álló lexikonok mennyisége. Ha így lesz, idővel egyre hasznosabb lehet majd a keresőfelület, pláne mert itt tényleg csak a magyar nyelven van a hangsúly.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!