Kedd reggelre sok androidos app összeomlott, de már meg is van a megoldás

2021. március 23. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden sok androidos telefon használója ébredhetett arra – vagy fekhetett arra már hétfő éjjel is, ha sokáig fent volt – hogy egyes appok összeomlanak. Van olyan app, ami el se indul, mások néha a háttérből is feldobnak egy „az (xy) alkalmazás állandóan leáll” üzenetet.

A Downdetector.com-on is megugrott a Google, Gmail vagy éppen a Google Play alkalmazások hibabejelentései. A hibabejelentő weboldal adataiból úgy tűnik, hogy az összeomlás számos egyéb androidos appra, például Instagramra, Tumblr-re, Tiktokra is kiterjed. Vannak olvasóink, akik ezt az összeomlást tapasztalják a Telex androidos appjánál is.

A Downdetector mellett a Redditen és Twitteren is többen jelezték a problémát. A Downdetectoron egy felhasználó azt írta, hogy amint megnyílik a Gmail, azonnal be is zár. A telefont újraindították, az alkalmazást is leállították és újraindították, de ezek egyike sem oldotta meg a problémát.

Személyes tapasztalatom szerint a Gmail app valóban el se indul (három-négy másodpercre felvillan, de semmit nem lehet csinálni vele, majd hibaüzenet nélkül be is záródik), de a Google Chrome-ból lehet belépni az embernek a gmailes levelezésbe. A telefon (LG K51) kezdőképernyőjén lévő Google kereső widget szintén leáll, ha elkezdenék beírni valamit. Emellett nekem se indult el a telefonom a Telex alkalmazás, míg több app, köztük a Washington Post alkalmazása időnként a háttérből dobta fel az alkalmazás állandó leáll üzenetet. A problémáról beszámoló engadget.com szerint a hibát jelző appok között között van számos banki alkalmazás is.

Az engadget cikk szerint a problémát a WebView alkalmazás eltávolításával – pontosabban, mivel rendszeralkalmazás, leállításával, illetve letiltásával – lehet megoldani. Ezt egész pontosan Android System WebView néven lehet megtalálni az Alkalmazások között, a letiltása után célszerű újraindítani a telefont. A módszer nálam bevált, bár – nem tudom, ezzel összefüggésben-e – egyelőre nem működik a Gmail appba integrált Google Chat funkció (frissítés: a Gmail app frissítése ezt a problémát is megoldotta).

A Google megerősítette a problémát, és azt, hogy az a WebView alkalmazással függhet össze. A cég szóvivőjét idézve az engadget azt írta: „tudomásunk van a WebView problémájáról, amelynek következtében egyes Android-alkalmazások összeomlanak”. A cég magyar idő szerint kedd reggelre el is készített a WebView-hoz egy frissítést, amely elvileg az app eltávolítása nélkül megoldja a problémát.

Frissítés 2021.03.23. 14:33-kor:

A Google szóvivője a BBC-nek azt mondta, mind a WebView-t, mind pedig az Google Chrome-ot frissíteni kell ahhoz, hogy a probléma megszűnjön, ehhez már el is érhetőek a packok a Google Playen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!