A Facebook mostantól tényleg fizet a hírekért Ausztráliában

2021. március 16. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook megállapodott Ausztrália és a világ egyik legnagyobb médiavállalatával, a Rupert Murdoch konzervatív médiamogul tulajdonában lévő News Corppal, hogy mostantól fizetnek azokért a hírekért, amelyeket a News Corp alá tartozó médiatermékek jelentetnek meg a közösségi oldalon, írja a BBC.

Rupert Murdoch a News Corpon keresztül tulajdonosa több mint száz ausztrál médiaterméknek, valamint a gigavállalathoz tartozik többek között az amerikai Fox News, a Wall Street Journal, a New York Post, valamint a brit Sun és a The Times is.

A megállapodás azt követően jött létre, hogy az ausztrál parlament néhány héttel ezelőtt megszavazott egy új médiatörvényt, melynek értelmében a Facebook és a Google köteles fizetni a híroldalaktól átvett hírekért. A kompenzáció mértéke nincs rögzítve, a törvény csak arra kötelezi az érintett vállalatokat, hogy egyezzenek meg a híreket előállító kiadókkal, szerkesztőségekkel, de ha erre nem hajlandók, jelentős büntetésre számíthatnak.

A Google a törvény elfogadása után azonnal megkezdte a tárgyalásokat az ausztrál lapokkal, a Facebook azonban radikálisabb stratégiát választott: letiltották az összes hírt a felületükről. Február 19-től 27-ig teljesen eltűntek a helyi hírek és híroldalak az ausztrál Facebook-felhasználók hírfolyamából.

A közösségi oldalnak végül sikerült február végén megegyeznie az ausztrál kormánnyal, és elkezdték a tárgyalásokat az országban aktív médiatermékekkel. Az ausztrál médiatörvényről, valamint a Facebook körüli huzavonáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!