Egy 2,9 tonnás űrszemetet dobott le a Nemzetközi Űrállomás

2021. március 16. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden jóban van valami rossz, tartja a mondás, most pedig kiderült, hogy mi is a rossz abban, hogy a február 1-én végzett űrséta során négyéves munka végén befejezték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) akkumulátorainak korszerűsítését: most 2,9 tonnányi elhasznált akkumulátort választottak le az ISS-ről, az eddigi legnagyobb méretű, az ISS-hez köthető űrszemetét létrehozva.

Eredetileg persze nem így szabadultak volna meg a méretes csomagtól, de amikor 2018-ban a Szojuz-rakéta sikertelen fellövése után Nick Hauge NASA- és Alekszej Ovcsinyin Roszkoszmosz-űrhajósok kényszerleszállást hajtottak végre, felborult az űrséták addig tervezett menetrendje. Ez logisztikai problémát okozott, ugyanis az ISS-ről a japán teherűrhajók, a HTV-k segítségével szabadultak meg a korszerűsítés közben leszerelt akkumulátorokról, ám a 2018-as sikertelen fellövés után egy HTV üresen égett el a légkörben, a mostani akkumulátorokra pedig nem maradt szállítóeszköz, amivel a légkörbe irányíthatták volna őket.

A 2,9 tonnányi akkumulátor Chile fölött – Fotó: NASA
A 2,9 tonnányi akkumulátor Chile fölött – Fotó: NASA

A korszerűsítés egyébként könnyen tetten érhető: 13 űrhajós 14 űrsétán cserélte le az eddig használt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort 24 darab lítium-ion akkumulátorra.

Mivel az utolsó régi egység felesleggé vált, március 11-én a Canadarm2 robotkarral, nagyjából 427 km-es magasságban lényegében Föld körüli pályára állították az akkumulátor-telepet. A 2,9 tonnás darab nagyjából 2-4 év alatt éri majd el a légkört, ahol teljesen elég majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!