Az ősi trópusi esőerdők jelentős része eltűnt a fakitermelések és pusztítások miatt

2021. március 8. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

A világ ősi trópusi esőerdőinek közel kétharmadát pusztította el vagy tette tönkre az emberiség, írja az MTI a Rainforest Foundation Norway nevű szervezet elemzése alapján.

Az elemzés szerint az emberi pusztítások, a mezőgazdasági célú fakitermelés és talajátalakítás a fő felelősek az ősi trópusi esőerdők 34%-ának eltűnéséért. További 30%-a annyira megrongálódott, hogy sebezhetővé vált a tüzekkel és a pusztításokkal szemben.

2002 óta a pusztítások több mint 50%-a a a dél-amerikai Amazonas-medencét és a környező esőerdőket érintette.

A jelentés készítője, Anders Krogh szerint a szén-dioxid-elnyelő esőerdők eltűnésével erősödhet az éghajlatváltozás, ez pedig egy „rémisztő körforgásként” megnehezíti a megmaradt erdőterületek túlélését.

Az amazonasi esőerdő brazíliai része jelentős károkat szenved el évek óta, a folyamat pedig csak súlyosbodott az elnök, Jair Bolsonaro 2019-es hivatalba lépése óta. Több elemzés is figyelmeztetett már korábban az esőerdők pusztulására olyan számokkal, mint például, hogy 2020 első kilenc hónapjában például 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma az Amazóniában. Bolsonaro a figyelmeztetésekre annyit reagált, hogy szerinte a civil szervezetek és a bennszülöttek az okai az erdőirtásoknak.

Az amazonasi esőerdők után a második legnagyobb kárt a délkelet-ázsiai szigetek szenvedték el 2002 óta, a harmadik helyen Közép-Afrika áll, ahol a Kongó folyó medencéjének környékén zajlik erdőirtás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!