Sikeresen landolt, aztán felrobbant Elon Musk űrhajója

2021. március 4. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ünnepi tűzijátéknak is felfogható, hogy az űrhajó robbanásával zárult a SpaceX Starship SN10 szerdai tesztrepülése, hiszen a teszten célként kijelölt dolgokat sikerrel hajtotta vége az űrhajó, azaz gond nélkül felemelkedett 10 km-es magasságba, gyönyörűen landolt 6 perccel és 20 másodperccel a fellövés után – igaz, a 10-es sorszámú tesztverzió nem maradt egyben, ugyanis a landolás után 8 perccel felrobbant.

Ez volt a harmadik nagy magasságú tesztrepülés a Starship tesztprogramjában, de csak az első tesztrepülés, aminek a végén sikerült a landolás is – az SN8 még december 9-én, az SN9 pedig február 2-án robbant fel az elhibázott landolás során.

A landolás után a SpaceX egyik vezető mérnöke is arról beszélt, hogy a tesztprogram számára kiemelkedően fontos lépés, hogy ennyire jól sikerült a landolás, ám nem sokkal később kisebb lángokat lehetett felfedezni az űrhajó aljánál, ami röviddel ezután a levegőbe emelkedve fel is robbant.

A SpaceX terve nem kevesebb egyébként a Starship-sorozattal, mint hogy jelentős mennyiségű hasznos terhet juttassanak el vele a Holdra vagy később a Marsra és még távolabbi célpontokra. Olyannyira, hogy idővel a Falcon 9, a Falcon Heavy rakétákat, illetve a Dragon teher- és személyszállító kapszuláit is leépítik majd, hogy minden jövőbeli projektjük alapja a Starship legyen majd.

A landolás után felrobbanó Starship SN10 – Fotó: SpaceX
A landolás után felrobbanó Starship SN10 – Fotó: SpaceX

A Starship SN11 már összeszerelt állapotban várja a következő tesztrepülést, ami után remélhetőleg az már egyben is marad. Ami a távolabbi terveket illeti, Elon Musk szeretné, ha még idén Föld körüli pályára állna az egyik Starship űrhajó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!