Pajzsként védhet más harci repülőgépeket a Boeing pilóta nélküli gépe

2021. március 2. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Boeing és az ausztrál légierő (RAAF) bejelentette, hogy tesztrepülést hajtottak végre egy pilóta nélkül repülőgéppel. A Loyal Wingman néven futó gép harci feladatokban segíthet majd.

Az elmúlt ötven évben a Loyal Wingman az első olyan harci repülőgép, amelyet Ausztráliában terveztek és építettek meg. A tesztrepülést Dél-Ausztráliában végezték, a gépet pedig a Boeing rendszerével irányították a földről. A repülőgép saját erejéből szállt fel, egy előre meghatározott útvonalat repült végig, különböző sebességekkel és magasságban, írta a Reuters.

A pilóta nélküli gép 11,6 méter hosszú, 3700 kilométeres a hatótávolsága. A gép orra cserélhető, akár fegyvereket is tárolhat, attól függően, hogy milyen feladatot kell végrehajtania. A Loyal Wingman akár pajzsként is szolgálhat, hogy más, értékesebb harci gépeket védjen meg, de felderítő feladatokat is elláthat.

Az ausztrál kormány a fejlesztésbe 31 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget fektetett be, de a Boeing szerint már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is érdeklődött mint potenciális vásárló.

A RAAF egyik marsallja, Cath Roberst azt nyilatkozta, hogy a projektjük azt célozza meg, hogy integrálják az autonóm rendszereket és a mesterséges intelligenciát, és okos, ember-gép egységeket hozzanak létre.

A Loyal Wingman még fejlesztés alatt áll, de azt tervezik, hogy már az idén kötelékben is fog repülni. Korábban arról beszéltek, hogy akár 16 ilyen repülőgép is összeállhat egy kötelékbe, csatlakozva egy legénységgel bíró géphez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!