Tizenegy év után újra asztronautákat keres az Európai Űrügynökség

2021. február 16. – 15:05

Tizenegy év után újra asztronautákat keres az Európai Űrügynökség
Forrás: ESA

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hétfőn jelentette be az Európai Űrűgynökség (ESA), hogy tizenegy év után újra asztronautákat keres, akik a már meglévő európai űrhajósok oldalán dolgoznak majd azon, hogy Európa az űr felfedezésének új korszakába léphessen. Az ügynökség kedden egy sajtótájékoztatón bontotta ki kicsit jobban a programot, melyen többek közt az is kiderült, hogy rendhagyó módon egy testi fogyatékossággal rendelkező asztronautát is szeretnének kiválasztani.

Jan Wörner, az ESA igazgatója a múlt heti bejelentésben úgy fogalmazott, hogy Európa jelenleg szerves része az űr felfedezésének, ahhoz azonban, hogy még tovább juthassanak, minden korábbinál szélesebbre kell terjeszteni a látókörüket. A mostani felvételi procedúra az első lépés ebben a folyamatban,

  • egyrészt mert kifejezetten buzdították arra a nőket, hogy jelentkezzenek az üres pozíciókra,
  • másrészt pedig mert a bejelentés szerint a diverzitásnak a származáson, az életkoron, a háttéren és a nemen túl talán a testi fogyatékosságokat is magába kellene foglalnia.

Ez utóbbi egyelőre inkább tűnik álomnak, de az ESA-nál szeretnék valósággá tenni, ennek érdekében pedig elindították egy globálisan is egyedülálló projektet, melyben a testi fogyatékosságokkal élő emberek lehetőségeit vizsgálják az űrkutatásban. Ennek keretében első körben olyan emberek jelentkezését várják, akiknek hiányzik egy vagy mindkét lábfejük, a térdükig bezárólag a lábuk, eltérő hosszúságú a két lábuk, vagy extrém alacsony növésűek – vagyis 130 centinél alacsonyabbak.

A keddi tájékoztató alapján az ügynökségnél elsősorban azt tartják szem előtt, hogy miért ne tudna elvégezni valaki egy adott feladatot, elméletben pedig ilyen hiányosságokkal az emberek képesek elvégezni ugyanazokat a dolgokat, mint az ép társaik. Samantha Cristoforetti, az ESA egyik asztronautája szerint valójában mindannyian fogyatékosságban szenvedünk, ha az űrutazásról van szó, az emberi testet ugyanis nem erre találták ki. Azt, hogy mégis képesek vagyunk rá, a technológiának köszönhetjük, és remélik, hogy ez fejlődik majd annyit, hogy az egyébként magasan kvalifikált, de korábban esélytelen emberek előtt is megnyíljon ez a kapu.

Forrás: ESA
Forrás: ESA

A követelményeknek persze nekik is meg kell felelniük, azaz rendelkezniük kell legalább egy mesterdiplomával, és három év tapasztalattal természettudományos, egészségügyi, mérnöki, matematikai vagy informatikai területen. Emellett ESA-tagállami állampolgárságra, valamint folyékony angoltudásra és legalább egy másik nyelv ismeretére van szükségük, tudniuk kell alkalmazkodni az otthonuktól való távolléthez, extrém motiváltnak kell lenniük, és nyomás alatt is jól kell teljesíteniük.

Az elhangzottak alapján semmiben nem változtak az elvárások a korábbiakhoz képest, de a hangsúly valamelyest lekerült a pilótákról és a katonákról, így most nőként valamivel nagyobb lesz az esélye a bekerülésnek. Az ESA űrhajósa, Timothy Peake szerint a kiválasztás elég kemény, de lépésről lépésre át lehet vészelni, és tovább is lehet jutni, ha valaki odafigyel a részletekre. Cristoforetti azt is hozzátette, hogy a ugyan a legtöbb embert elutasítják – az összes jelentkezőnek durván 10 százalékát hívják meg az első körbe –, de ha valaki meg sem próbálja, akkor biztosan nem kerül be.

Szerinte ha valaki jelentkezni szeretne, és teljesíti a minimális követelményeket, akkor ne hezitáljon, csak vágjon bele, és majd az ügynökség eldönti, hogy alkalmas-e a feladatra.

Jelentkezni március 31-étől május 28-áig lehet majd a meghirdetett pozíciókra, a meglehetősen hosszú folyamat pedig 2022 októberében zárul majd le, amikor az ESA bejelenti, hogy kik lesznek az új asztronautái. A keddi bejelentés alapján az újonnan csatlakozó űrhajósok a tartalékba kerülnek majd, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz semmi dolguk, hiszen a rengeteg tréning mellett különféle kutatásokban vesznek majd részt, és az űrutazás nagyköveteiként lépnek majd fel a médiában. Az űrügynökség ugyanakkor már most dolgozik azon, hogy a kiválasztottakat eljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra egy biztonságos, és hasznos küldetés keretein belül. Ha valakit behatóbban is érdekel a dolog, itt tud elmélyedni benne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!