Százmillió dollárt ad Elon Musk azoknak, akik a legjobb terveket hozzák arra, hogyan lehet kivonni a levegőből a szén-dioxidot

2021. február 10. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében a szén-dioxid légkörből való kivonását célzó, 100 millió dollár összdíjazású XPRIZE versenyt hirdetett, írja az MTI.

Az XPRIZE szervezői szerdán jelentették be, hogy Elon Musk és a The Musk Foundation (Musk Alapítvány) szponzorálásával szén-dioxid kivonási megoldások kifejlesztését célzó, 100 millió dolláros összdíjazású versenyt hirdetnek XPRIZE Carbon Removal néven.

Bárki jelentkezhet

A négy éven át tartó versenyre a világ minden tájáról várják a jelentkezőket. Olyanokat, akik képesnek érzik magukat olyan megoldások kidolgozására és bemutatására, amelyekkel közvetlenül kivonható a szén-dioxid a légkörből vagy az óceánokból, majd a környezetet nem veszélyeztető módon hosszú távon tárolható.

A verseny nyertes csapatainak be kell mutatniuk megoldásuknak egy olyan precízen kidolgozott, hitelesített, skálázható modelljét, amellyel naponta 1 tonna CO2 kivonása végezhető el, továbbá meg kell győzniük a zsűrit, hogy megoldásuk gazdaságosan bővíthető olyan szintre, ahol már gigatonnányi szén-dioxid kivonására is alkalmas. A most meghirdetett XPRIZE verseny célja a klímaváltozás elleni küzdelem és a Föld szénegyensúlyának helyreállítását célzó erőfeszítések támogatása olyan megoldások kifejlesztésének ösztönzésével, melyekkel elérhetővé válik a 2050-re kitűzött, évente 10 gigatonna szén-dioxid kivonását előirányzó globális cél.

„Nem egy teóriák kidolgozását célzó verseny”

„Valódi, érdemi hatást szeretnénk elérni. Nem pusztán a karbonsemlegesség a célunk, hanem a szén-dioxid-mérleg negatívba fordítása. Ez nem egy teóriák kidolgozását célzó verseny; olyan csapatok jelentkezését várjuk, amelyek valódi, mérhető hatást kifejtő, és a gigatonnányi kapacitási szintre bővíthető rendszereket képesek létrehozni. Bármi áron. Szorít az idő, cselekednünk kell” – hangsúlyozta Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója.

„A versenyt kihívásnak szánjuk a mérnökök, tudósok és vállalkozók számára olyan karbonkivonó rendszerek kiépítésére és bemutatására, amelyek valóban hatékonyak” – magyarázta Peter H. Diamandis, az XPRIZE alapítója és ügyvezető elnöke. „Azt szeretnénk, ha ezek a rendszerek megépülnének, és aztán ki is lehetne próbálni őket. Reméljük, hogy ezzel a kihívással rávehetjük az állami és a magánszektor szereplőit a cselekvésre, és hasonló sikereket érhetünk el, mint a korábbi 10 millió dolláros Ansari XPRIZE versennyel, amelynek eredményeként létrejött a kereskedelmi űrutazási ágazat.”

Ha nem lesz változás, 2100-ra már legalább 6 C-kal emelkedhet a hőmérséklet

Ahhoz, hogy az emberiség elérje a párizsi egyezmény egyik célját, azaz a Föld átlaghőmérséklete emelkedésének 1,5 C alatt tartását az iparosodás előtti szinthez képest, de még a 2 C alatt tartásához is, olyan merész, radikális technológiai innovációra van szükségünk, amellyel nem csak a CO2-kibocsátást tudjuk korlátozni, hanem ténylegesen ki tudjuk vonni a levegőből és az óceánokból a már ott lévő CO2-t. Ha az emberiség nem változtat a hozzáállásán, 2100-ra már legalább 6 C-kal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet.

A versenykiírás 2021. április 22-én, a Föld napján lesz, és ugyanezen a napon nyílik meg a regisztráció lehetősége. A verseny 4 éven át tart, és 2025-ben szintén a Föld napján ér majd véget.

Így osztják ki a 100 millió dollárnyi összdíjazást:

18 hónap elteltével a verseny bírái a pályázók közül kiválasztanak 15 csapatot, amelyek mindegyike 1 millió dollárt kap terve megvalósítására. Ezután egyes mérföldkőnek számító eredmények elérésekor a csapatok „Milestone” (Mérföldkő) díjat kapnak, amelyet a működési költségeik finanszírozására költhetnek. Ugyanebben az időszakban összesen huszonöt 200 000 dolláros díj kerül kiosztásra a versenyben részt vevők diákcsapatok legjobbjai számára.

A fennmaradó 80 millió dollárt pedig így osztják ki:

  • 1) Fődíj (1. helyezett): 50 millió dollár
  • 2) 2. helyezett: 20 millió dollár
  • 3) 3. helyezett: 10 millió dollár
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!