Újabb elmélet született, mitől lesz kocka alakú a vombatok ürüléke

2021. január 30. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú ideje próbáltak magyarázatot találni a tudósok arra az állatvilág egyik legfurcsább rejtélyére, hogy mitől lesz kocka alakú az Ausztráliában őshonos vombatok ürüléke, már csak azért is, mert a vombat az egyetlen ismert állat, amelynek ürüléke ezt a formát veszi fel. A Tasmániai Egyetem egyik vadbiológusa most újabb elmélettel állt elő

Pedig elméletekből eddig sem volt hiány, egyesek azt gondolták korábban, hogy a vombatok végbélnyílása lehet négyzetalakú, ez eredményezi a kockaforma ürüléket, mások szerint a széklet a medencecsontok között nyeri el a formáját, míg ez egyszerűbb megoldások hívei szerint az állatok utólag, saját maguk alakítják kockaformára az ürüléküket, de olyan elmélet is kering, miszerint akkor lesz kockaformájú, amikor az állat az utolsó cseppig kipréseli a székletéből a nedvességet a beleiben.

A Soft Matter tudományos szaklapban csütörtökön publikált tanulmány szerint Dr. Scott Carver és kutatócsapata egy négy éve felboncolt vombat vizsgálatának eredményei alapján jutott arra, hogy a vombat beleiben keményeb, vastagabb és lágyabb, rugalmasabb szakaszok váltják egymást, és ezeknek a szakaszoknak a ritmikus összehúzódása eredményezi a furcsa formájú székletet. Ezeket az eredményeket később egy élő vombat CT-vizsgálatával is megerősítették.

Arra viszont, hogy miért jött létre a kockaformájú széklet kialakításához vezető bélmozgás, még nincs egyértelmű válasz. Carverék sejtése szerint az lehet a háttérben, hogy így nehezebben gurul el a széklet, amit a kommunikáció mellett a terület megjelölésére is használnak a vombatok, áll a The Guardian cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!