Az 5G-s telefon, amit tényleg kizárólag az 5G ad el

2021. január 29. – 21:40

Az 5G-s telefon, amit tényleg kizárólag az 5G ad el
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Alighanem rossz éve lesz idén az 5G-től rettegő konteósoknak, minden jel arra utal ugyanis, hogy 2021-ben az új processzorok és az egyre növekvő lefedettség miatt végre az átlagfelhasználók számára is elérhetővé válik majd a technológia. Ebbe a képletbe illeszkedik a Xiaomi két új telefonja, a középkategóriás Redmi Note 9T, illetve a belépőszintű Redmi 9T, mi most előbbit nyomkodtuk pár napig, hogy kiderítsük, sikerült-e a kínaiaknak az 5G mellé egy jó középkategóriás telefont is tenniük.

A Redmi Note 9T a hozzánk 2019 végén eljutó Redmi Note 8T-hez képest rengeteget tudott fejlődni, és igazából ennyi pénzért teljesen vállalható telefonnak tűnik. Az viszont biztos, hogy itt mégiscsak az 5G a főattrakció, mert ezen túl igazából semmi izgalmasat nem lehet kiemelni, ami még ebben a kategóriában sem tűnik életbiztosításnak.

Ha valaki látta már a Xiaomi jelenlegi csúcskészülékét, a Mi 10T Prót, annak egyáltalán nem fog meglepetést okozni a Redmi Note 9T sem. Elölről szinte pontosan ugyanúgy néz ki, a szelfikamera is a bal felső sarokban kapott helyet, az egyetlen különbség az, hogy a kijelző valamivel kisebb, 6,67 hüvelyk helyett csak 6,53 hüvelykes. Ez amúgy egy sima LCD-kijelző, teljesen átlagosnak mondható 60 hertzes képfrissítéssel – előbbi a fakóbb színek és a rosszabb kontraszt miatt lehet fájdalmas, utóbbi meg azért, mert az utóbbi években már a középkategóriában is egyre inkább jellemző volt legalább a 90 hertz. Persze összességében azért ezzel együtt lehet élni, nekem még a Netflix is teljesen élvezhető volt rajta.

A hangvezérlő gombok, és a kicsit lötyögő, de amúgy remekül működő, bekapcsológombba oltott ujjlenyomatolvasó is hasonlóan néznek ki, mint a csúcsmodellen. Persze itt alumíniumház helyett műanyagot kapunk, még a hátlap is műanyag, ami a Redmi Note 8T-nél még üveg volt. Cserébe viszont az itt használt rücskös, vízlepergető műanyag egyáltalán nem érződik gagyinak, a tapintása is kellemes.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Felül ezúttal is találunk infravörös portot, alul pedig USB-C bemenet, valamint jackbemenet is van – mondjuk fülhallgatót nem kapunk a telefonhoz – és a középkategória áldása az is, hogy a két SIM-foglalat mellett van dedikált SD-kártya foglalat is. A telefonhoz mellékelt 18 wattos töltő durván két óra alatt tölti nulláról maximumra az 5000 mAh-s aksit, amivel visszafogott használat mellett napokig is simán ki lehet húzni. Főleg mert a processzor az átlagfelhasználók számára ugyan több mint elegendő teljesítményt nyújt, de érzésre egyértelműen az integrált 5G-modem benne a pláne, komolyabb játékoknál simán elvérzik.

A szoftver terén Android 10, illetve a kínaiak saját operációs rendszerének, a MIUI-nak a 12-es változata kapott helyet a telefonban. Ez utóbbi még mindig egy letisztult, könnyen kezelhető rendszer, aligha lesz vele baja bárkinek azon kívül, hogy továbbra is felesleges alkalmazások garmadájával érkezik. Az előre telepített programok nagy része nélkül tutira meglenne mindenki, és valószínűleg a hat meglévő játék sem fog osztatlan sikert aratni. Mondjuk legalább le lehet törölni őket, de még jobb lenne, ha eleve fel sem kerülnének a telefonra.

A bántó középszerűség érzését a telefon kamerája sem tompítja. A Redmi Note 8T-nél még izgalmas volt a 48 megapixeles főkamera, azóta azonban annyira nem kirívó már ez. Az pedig főleg furcsa, hogy az előddel ellentétben itt már csak három kamera van, az ultraszéles szenzor hiányzik, a Xiaomi ugyanis valamiért ezt távolította el a ránézésre sokkal kevésbé hasznos makró helyett. Szó se róla, teljesen elfogadható képeket csinál a Redmi Note 9T, és egy rakás beállítás, meg plusz funkció segíti a fotózást. A színeket viszont sokszor nem találja el, és a fény is meg tudja kavarni, pláne ha mesterséges fényről van szó.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Redmi Note 9T a fentiek alapján biztosan nem érné meg sem a 64GB-os változatért kért 99 900 forintot, sem pedig a 128GB-os verzióért kért 109 900 forintot. Ennek a telefonnak ugyanakkor egyértelműen a minél olcsóbb 5G volt a célja, ebben a kategóriában pedig jelenleg szinte semmi sem tud versenyre kelni ezzel az árral. Így ha valaki most azonnal szeretne beszállni a lehető legkevesebb pénzért, az bátran beruházhat rá, különösebb gondja nem lesz vele, azt viszont még így is érdemes lehet megfontolni, hogy

  • 20 ezer forinttal drágábban már a gyakorlatilag minden szempontból erősebb, ugyancsak 5G-képes Xiaomi Mi 10T Lite-ra is le lehet csapni,
  • ha pedig vár még pár hónapot az ember, valószínűleg a többi gyártó is felzárkózik majd ebben az árfekvésben, így több készülék közül lehet majd válogatni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!