Először döntött a Facebook legfelsőbb bírósága, ötből négyszer megvétózták a Facebook döntéseit

2021. január 28. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszületett a Facebook úgynevezett legfelsőbb bíróságának első döntése, melyben ötből négy esetnél elmarasztalták a közösségi oldalt, írja a Washington Post.

A Facebook legfelsőbb bírósága május végén jött létre. Az új bizottság a közösségi oldal újabb lépése volt a transzparencia felé: a független tagokból álló bíróságé az utolsó szó az eléjük kerülő ügyekkel kapcsolatban, azaz Mark Zuckerbergtől az egyszerű Facebook-felhasználókig senki nem vétózhatja meg döntésüket.

A tanácshoz fordulhatnak a felhasználók, ha például úgy érzik, a Facebook indokolatlanul tiltotta le őket vagy bejegyzésüket, vagy éppenséggel olyan dolgot nem tiltott le a Facebook, amit szerintük kellett volna. A bíróság elé került öt esetben

első döntésükkor négynél nem értettek egyet a Facebook lépésével, felülbírálták azokat.

Ahogy csütörtöki közleményükben írták, a vállalati tartalom moderálási politikáját homályosnak és rosszul kommunikáltnak tartotta a bizottság. Az ügyek között volt olyan, melyet állítólagos gyűlöletbeszéd miatt moderált a Facebook, de olyan is, amikor a Facebook algoritmusa letiltotta egy nő bejegyzését, aki a mellrák elleni harc részeként posztolt egy fedetlen mellbimbót.

A határozat mellett a testület kilenc ajánlást is kiadott a Facebook felé. A hat esetet közel 150 ezer beadvány közül választotta ki a bizottság. A testület által jóváhagyott poszt egy azerbajdzsániakat „dehumanizálva rágalmazó” bejegyzés volt, ennek eltávolításával egyetértettek.

Az eddigi ügyek tavaly október és november közé estek, de a bíróság vizsgálni fogja azt is, jogosan tiltotta-e le a Facebook Donald Trump oldalát a Capitolium támadása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!