Lekapcsolták a rettegett hackerhálózatot

2021. január 28. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lekapcsolta a rendőrség a világ egyik leveszélyesebbnek tartott hackerhálózatát – írja a BBC. Az Europol tájékoztatása szerint sikerült átvenni az elsősorban a banki szektort célzó rosszindulatú Emotet feletti irányítást. Az akció hatékonyan zavarhatja meg a számítógépes bűnözés elkövetőinek és segítőinek tevékenységét – áll a közleményükben, amit az MTI szemlézett.

Az akcióban nyolc ország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Kanada, az Egyesült Államok, Litvánia, Németország, Franciaország és Ukrajna hatósága vett részt.

Az Emotet banki trójai program olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző kibertámadások hajthatók végre. Néhány modul például ellopja az emailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek.

Az Emotet eltér a többi kibertámadástól, ugyanis modularitása mellett a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Az elmúlt évtizedben az Emotet volt az egyik legsikeresebb kártevőcsalád.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!