Két éve nem láttak hímet, mégis szaporodtak egy új-zélandi akvárium nőstény rájái

2021. január 22. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hímek nélkül is képesek voltak szaporodni nőstény sasráják egy új-zélandi akváriumban. A Nibble-nek és Spotnak nevezett két nőstény az aucklandi Kelly Tarlton's Sea Life akváriumában él, és szilveszterkor adtak életet utódaiknak. Ezzel a tudósokat is meglepték, mivel már két éve nem volt hím rája a közelükben.

Andrew Christie, az akvárium gondozója úgy vélte, az lehet a legvalószínűbb magyarázat az utódok születésére, hogy a nőstény ráják valahogyan elraktározhatták a hím egyedek spermiumát a legutolsó találkozásuk óta.

A spermiumok tárolása viszonylag elterjedt stratégia különféle fajok esetében: halak, teknősök, rovarok és denevérek körében is megfigyelték már. „Úgy tűnik, ez különösen gyakori azoknál a fajoknál, amelyek egyedei nem találkoznak olyan gyakran egymással” – mondta Adele Dutilloy, az új-zélandi Országos Vízügyi és Légköri Kutatóintézet (NIWA) munkatársa.

Dutilloy január elején talált arra bizonyítékot, hogy mélytengeri cápák is képesek maximálisan kihasználni a párzási lehetőséget. Ugyanakkor szerinte a ráják szaporodását inkább a partenogenezis, vagyis a szűznemzés magyarázza. Ez egy olyan természetes folyamat, ahol a petesejt megtermékenyítés nélkül is képes embrióvá fejlődni.

Úgy gondolja, a cápákkal szemben, a rájáknál ritka jelenség a spermium elraktározása, ellenben a szűznemzést már dokumentálták rájáknál. 2018-ban egy sydney-i akváriumban élő, 11 éves nőstény sasrája is szűznemzéssel szaporodott, miután közel tíz éve nem találkozott hím egyeddel. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!