Exobolygó születését fedezhette fel a magyar csillagász által vezetett kutatócsoport

2021. január 21. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Porból és törmelékből álló örvényét fedezett fel egy fiatal csillag körül egy nemzetközi kutatókból álló csillagászcsoport, amelyet a Leideni Egyetem magyar csillagásza, Varga József vezetett. A kutatók azt feltételezik, hogy egy új bolygó alakulhat ki az örvénylő törmelék belsejében, írja a Phys.org.

A születőben lévő exobolygó közeli pályán kering a korábban már sokat tanulmányozott HD 163296 csillaghoz, ami mintegy 330 fényévnyire van a Földtől. A csillagászok korábban bizonyítékokat találtak három nagy exobolygó kialakulására e csillag körül, „most” pedig egy negyedik bolygó is kialakulhat a közelében.

A Varga által vezetett kutatók 2019 márciusában és júniusában, négy éjszakán át tanulmányozták a csillagot, amely körül finom porgyűrűt figyeltek meg, amely nagyjából olyan távolságra volt a csillaga körül, mint a Merkúr pályája a Naptól. Feltűnő volt, hogy a gyűrű egyik része sokkal fényesebb, azaz melegebb volt, mint a többi. Ennek a forrópontnak a keringési ideje nagyjából egy hónap. A csillagászok azt gyanítják, hogy ez a pont egy olyan örvény, amelyből egy bolygó alakulhat ki.

A kutatást az Európai Déli Obszervatórium új műszerével, a MATISSE-vel végezték, ami a világ legnagyobb teljesítményű, közép-infravörös hullámhosszakon működő interferometrikus berendezése. Ez a műszer egyesíti és elemzi a Chile északi részén lévő Paranal Obszervatórium négy teleszkópjának, a Very Large Telescope-nak (VLT) a fényeit. A MATISSE készülék kifejezetten az infravörös sugárzás elemzésére szolgál, ilyen sugárzás akkor jön létre, amikor egy objektum, például egy bolygó vagy porgyűrű hőt ad le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!