Épül a magyar szuperszámítógép

2021. január 18. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tervek szerint a magyar szuperszámítógép kapacitása 2022-ig eléri az öt petaflopot – írja a Magyar Nemzet. Ez Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős államtitkár szerint azt jelenti, hogy a Debrecenben létrejövő nagy teljesítményű számítógép (HPC) másodpercenként ötmilliárdszor millió műveletet lesz majd képes végrehajtani.

A projektre a kormány uniós nyílt közbeszerzési eljárást indít majd, aminek nyertese az év végére elvileg már le is kell, hogy szállítsa a számítógépet, amit a későbbiekben folyamatosan fejleszteni kell majd.

Már most is vannak olyan feladatok a kutatói műhelyekben, amikre a magyar szuperszámítógép még nem lesz alkalmas, ezért Magyarország alapító tagként csatlakozott az uniós EuroHPC Közös Vállalkozáshoz, aminek tagjai idén három nagy szuperszámítógépet építenek. A vállalkozás központja az olasz Cineca nevű konzorcium, a náluk épülő HPC 250 petaflopos teljesítményű lesz.

Hogy valaki majd használni is tudja az épülő magyar szuperszámítógépet, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségen (KIFÜ) belül létrehozták a magyar HPC-kompetenciaközpontot, aminek célja, hogy népszerűsítse a technológiát és terjessze a felhasználói ismereteket.

Solymár azt mondta, hogy 2020-ban jól ment a hazai hálózatfejlesztés.

„Mintegy négyszázezer háztartás jutott legalább 30 Mbps sebességű internethez. Az állami támogatású projektek fejlesztései közel 1100 településen valósultak meg, amely révén már több mint 265 ezer háztartásban van nagy sávszélességű vezetékes internet”

– mondta.

A digitális szakadék csökkentésére létrehozott képzéseken több mint 240 ezren vettek részt, és 2016 óta 12 500 kis- és középvállalkozást ért el a Modern vállalkozások program. Pályázatokon 1100 cég jutott 11 milliárd forintnyi támogatáshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!