Bali majmai nemcsak profi tolvajok, de profi értékbecslők is

2021. január 17. – 07:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Bali délnyugati részén található Uluwatu templom kétségtelenül az egyik legszebb a sziget templomai közül, az ide látogatóknak azonban érdemes felkészülni arra, hogy a területén élő majmok megpróbálják majd kirabolni, ha pedig sikerrel járnak, csak váltságdíj fejében adják vissza a tulajdonukat.

Ez önmagában is egészen bámulatos, egy friss kutatás szerint azonban a makákók még arra is képesek, hogy megállapítsák, melyik a legértékesebb tárgy az áldozatuk számára, és ezt lopják el, hogy a lehető legtöbb kaját tudják kicsikarni az emberekből – írja a The Guardian.

Az angliai Royal Society-hez tartozó Philosophical Transactions szaklapban publikált kutatásban a tudósok 273 napon át, természetes környezetükben filmezték a makákókat, illetve az emberekkel történő interakcióikat. Ebből derült ki az, hogy a makákók nagyobb váltságdíjat követeltek az olyan tárgyakért, amikről tudták, hogy nagy értéket képviselnek. A majmok a jelek szerint

pontosan tisztában vannak azzal, hogy az emberek hajlandóak több élelmet adni a szemüvegükért, pénztárcájukért vagy telefonjukért, mint az üres tokokért, vagy hajcsatokért, és ezt a tudásukat ki is használják.

A tanulmány szerzője, Jean-Baptiste Leca elmondta, hogy a majmok mára profi módon zsebelik ki azokat a turistákat, akik a templomi személyzet figyelmeztetései ellenére nem teszik jól rögzített, zárt táskákba az értékeiket. Ha pedig sikerült ellopniuk valamit, akkor jöhet a gyakran több percig tartó egyezkedés, ahol a majmok nem hagyják átverni magukat, ha értékes cucc van náluk, addig nem adják vissza, amíg megfelelőnek nem találják az érte járó jussukat. Egy turista például 25 perc után kapta vissza az értékeit, ehhez pedig a személyzet egy tagjával karöltve 17 percig kellett tárgyalnia a majommal.

Hasonló viselkedésre több korábbi tanulmány is utalt már, a mostani esetben azonban fontos fegyvertény az, hogy az állatok nem laboratóriumi környezetben, hanem az élőhelyükön figyelték meg. A kutatás szerint a kulturális intelligenciát kifejező viselkedésformát fiatalon, a saját közösségüktől sajátítják el a majmok, és vélhetően évtizedek óta létező, és fenntartott hagyományról van szó.

A majmok egyébként nemcsak ennél a templomnál jelentenek gondot, Indiában például rendszeresen letarolják a veteményeket, házakba törnek be, és esetenként még emberekre is támadnak. Egyes szakértők szerint a majmok a járvány miatt agresszívabbak is lettek, mert sok helyen nem jutnak élelemhez a turisták hiánya miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!