Napi egy pohár sör is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát

2021. január 13. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már napi egy kis pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát egy nemrég megjelent német tanulmány szerint, amit szerdán a European Heart Journal szakfolyóiratban publikáltak, írja az MTI.

Az ilyen szívritmuszavar valószínűsége 16 százalékkal nagyobb a napi kis pohár alkoholt fogyasztók körében, mint azok között, akik nem isznak alkoholt – állapította meg a Hamburg-eppendorfi Egyetem kutatócsoportja. Renate Schnabel kardiológus ezért óva int a gyakran hallott ajánlástól,

miszerint „egy pohár bor naponta védi a szívet”, szerinte ez csak korlátozott mértékben érvényes.

Ismeretes, hogy a rendszeresen sok alkoholt fogyasztóknál nagyobb a szívelégtelenség kockázata, a szívelégtelenség pedig növelheti a pitvarfibrilláció, más néven pitvarremegés gyakoriságát.

Ugyanakkor több kutatás is a szívproblémák valamelyest megemelkedett kockázatát mutatta ki olyanok esetében is, akik sosem fogyasztanak alkoholt. A vizsgálatok gyakran oda futnak ki, hogy ez a rizikó alacsonyabb az alkoholt mérsékelten fogyasztók körében, és aztán annál magasabbra emelkedik, minél több alkoholt fogyaszt valaki.

A mostani tanulmányban is azt állapították meg a kutatók, hogy alkoholt kis mennyiségben fogyasztóknál kisebb a szívelégtelenség kockázata, mint az absztinenseknél. A rizikó hasonló csökkenését azonban nem mutatták ki a pitvarfibrilláció esetében.

Ez arra enged következtetni, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztó emberek magasabb pitvarfibrilláció-kockázatát nem a szívelégtelenség okozza – olvasható a tanulmányban.

„Korábbi tanulmányok nem vizsgálták behatóan ezt a kérdést, bár összefüggéseket mutattak ki az alkoholfogyasztás és egyéb szív- és érrendszeri problémák – így a szívinfarktus vagy a szívelégtelenség – között. Mi a tanulmányunkban most ki tudtuk mutatni, hogy már egy csekély, rendszeres alkoholfogyasztás is növelheti a pitvari fibrilláció kockázatát” – magyarázta Schnabel.

Müncheni sörház 2020. szeptember 30-án – Fotó: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Müncheni sörház 2020. szeptember 30-án – Fotó: PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kutatók 12 gramm tiszta etanolban állapították meg az alkohol kis mennyiségét, ami 0,125 liter bornak, egy pohár sörnek vagy négy centiliter töménynek felel meg.

A tanulmányban 107 845 olyan személy adatait elemezték, aki 1982 és 2010 között vett részt öt kutatásban Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában és Olaszországban. A résztvevők közül 100 092-nek nem volt pitvari fibrillációja a kutatásba való bevonás időpontjában, az átlagéletkoruk pedig 48 év volt.

A csaknem 14 évig tartó utókövetéses időszakban 5854 embernél alakult ki pitvarremegés. Az alkoholfogyasztás és a pitvari fibrilláció kockázata közti összefüggések hasonlóak voltak minden alkoholféleség esetében, ahogy a férfiak és nők esetében is.

Míg az alkoholtól tartózkodók négy százalékánál lépett fel pitvarfibrilláció a vizsgált időszakban, a heti egy italnál valamivel többet fogyasztók 5 százalékánál jelentkezett a remegés, amely 75 százalékra szökött fel azok körében, akik napi egy vagy azt megközelítő mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

A pitvarfibrillációnak az absztinensekénél 16 százalékkal magasabb kockázatán túl a német kutatók kimutatták, hogy a rizikó növekszik az elfogyasztott alkohol mennyiségével: aki akár napi két alkalommal is fogyasztott (kis mennyiségű) alkoholt, annál 28 százalékkal volt magasabb a fibrilláció kockázata, amely 47 százalékra emelkedett a napi négy adagnál több alkoholt fogyasztóknál. A pontos mechanizmusa annak, hogy kis mennyiségű alkohol miként válthat ki pitvarfibrillációt, egyelőre nem ismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!