2021-et senki sem menti meg attól, hogy a gémer laptopok éve legyen

2021. január 12. – 23:56

frissítve

2021-et senki sem menti meg attól, hogy a gémer laptopok éve legyen
Forrás: AMD

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden egy rakás új bemutatóval folytatódott a teljesen digitális környezetbe átköltöztetett, így elég rendhagyó CES, annak rendje és módja szerint pedig a nulladik nap után most még könnyebben lehetett elveszni az élő közvetítések tengerében. A hétfői nap sok érdekességet nem tartogatott a játékosok számára, az Intel második, processzorokra fókuszáló bemutatója mellett maximum azt lehet kiemelni, hogy a Sony bemutatójában a PlayStation 5-ös szegmens végén pár másodpercre felvillanó képernyőn több játék pontos(abb) megjelenési dátumára is fény derült.

Kedden aztán alaposan felpörögtek az események, bemutatót tartott ugyanis az AMD, az Nvidia és az Asus is. Az Intel után természetesen az AMD is beígérte az eddigi leggyorsabb gémer laptopokat, az Nvidia a legújabb, Ampere videókártyáit költözteti át laptopokra, az Asus pedig egészen eklektikus laptopfelhozatallal állt elő, köztük az első tabletként is funkcionáló, játékosoknak szánt példánnyal.

Az örök küzdelem

Az Intel hétfőn több mint ötven processzort leplezett le, ami elég impozáns szám, a játékosok azonban leginkább a tavaly ősszel bemutatkozó, ultramobil laptopokba szánt 11. generációs Tiger Lake processzorok felturbózott változataira kaphatták fel a fejüket. A H35 névre hallgató új modellek fogyasztása 35 wattra lett feltornászva, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, de még mindig nem akkorát, mint az Intel rendes méretű gémer laptopokba szánt, nagyobb fogyasztású processzorai.

A gyártó már ezeken is dolgozik, és hamarosan meg is osztja majd a munkáját a nagyközönséggel, de a gyengébb modelleket sem kell temetni, ezekkel ugyanis a kisebb és könnyebb laptopok is meglepő teljesítményre lehetnek majd képesek. Az Intel állítása szerint a csúcsmodellnek számító i7-11375H egy szálra vetített teljesítményben a leggyorsabb laptopos processzor, csak a tavalyi H-szériás csúcsmodelljük ér a nyomába. Ha valaki erősebb processzora vágyik, annak sem kell feltétlenül a nagyobb modellekig várni, az Intel ugyanis belengette a most bejelentett Tiger Lake-processzorok nyolcmagos változatát is.

Ez utóbbi nemcsak az Intel, hanem az AMD szempontjából is fontos lehet, ha ugyanis jól sikerül, még az utóbbi időben egyre dominánsabbá váló riválist is megizzaszthatja majd. Dacára annak, hogy az AMD sem lábat lógatni ment a CES-re, a keddi bemutatón a (többségükben) Zen 3 architektúrára alapuló Ryzen 5000-es mobil processzorairól rántotta le a leplet, Lisa Su, a vállalat vezérigazgatója pedig szerényen csak

minden idők legerősebb számítógépes processzorainak nevezte az új szériát.

Az AMD az előző generációhoz hasonlóan az 5000-es szériánál is két kategóriára bontotta a processzorait, így most is a teljesítményre fókuszáló H, illetve a hordozhatóságot szem előtt tartó U betűket kell megjegyeznie az embernek. Meg még a korábban is létező HS-t, és a most debütáló HX-et is – előbbit a könnyebb, és vékonyabb laptopokban lehet megtalálni, utóbbit meg a nagyon komoly gémereknek és tartalomgyártóknak ajánlják. Az U-szériában egyébként némi meglepetésre az ötből csak két processzor épül a Zen 3-as architektúrára, a másik három esetben be kell érni a Zen 2-vel.

Az Intel fixen négymagos megoldásaival szemben az AMD-nél csak úgy röpködtek a magok, az U-széria csúcsán például a nyolcmagos, tizenhat szálas Ryzen 7 5800U trónol, ami a gyártó állítása szerint a lehető leggyorsabb munkát teszi lehetővé az ultravékony laptopokban, méghozzá úgy, hogy mellé 17,5 órányi akuidőt ígér, ami azért elég jól hangzik. A teljesítmény oldalán a sorozatba újonnan érkező Ryzen 9 5980HX a falkavezér, ami állítólag mindenben veri a világ leggyorsabb mobil processzorának számító Core i9-10980HK-t – nem véletlen, hogy Su szerint alighanem ez hajtja majd 2021 legerősebb gémer laptopjait.

Hajtogatós is, gémer is, mi az?

Hogy pontosan mit hajt majd, azt egyelőre jótékony homály fedi, ám a HS jelzésű testvérének már most van egy elég kényelmes otthona, az Asus új, ROG Flow X13 nevű laptopjában kap helyet. A ROG Flow X13 a gyártó első olyan játékosoknak szánt laptopja, ami összevissza hajtogatható, és tabletként is funkcionál, ami elég menő annak fényében, hogy egy 13 colos gémer laptopról beszélünk. Ennek megfelelően amúgy nem is igazán üt el bármelyik másik ultrabooktól, egy tárgyaláson is simán el lehet képzelni, ha éppen nem játszik rajta az ember valahol.

Az AMD új csúcsprocesszora mellé legfeljebb egy GTX 1650-es videókártyával lehet kérni a gépet, ami a teljesítmény tekintetében kicsit lehangolónak tűnik, de ha valaki minden áron a maximumot akarja kihozni a szuperdrága hajtogathatós gémer kütyüjéből, az egy meglepően karcsú, és esztétikus külső videókártya dokkolót is vehet hozzá, amibe akár egy RTX 3080-at is be lehet suvasztani. Ja, és ebbe egy 280 wattos töltőt is integráltak, szóval külön áramforrást sem kell magunkkal vinni. Mindezért persze majdnem 3000 dollárt, vagyis több mint egymillió forintot kell kifizetni, ha egy az egyben váltjuk át az összeget, úgyhogy ha valaki ilyet akar, az felkészülhet arra, hogy sokat fog rá gyűjteni. Magyarországon egyébként valószínűleg már az első negyedévben elérhető lesz majd a cucc, szóval nem kell sokat várni rá.

A tavaly áprilisban bemutatott két képernyős Zephyrus Duo is visszatért a 15 SE képében, és továbbra is elég királyul néz ki, folyékony fémet alkalmazó hűtés van benne, és egészen az RTX 3080-ig, illetve a Ryzen9 5980 HX-ig el lehet menni felszereltség tekintetében, aminél többre tényleg senkinek nincs szüksége. Ezen felül pedig az esportos vonalon érkezik még két új laptop, a Strix Scar 15 és 17, mindkettő optikai kapcsolós billentyűzettel, nagyobb képernyővel, továbbfejlesztett hűtéssel, illetve a 17 esetében a létező leggyorsabb laptopkijelzővel. És persze jön a visszafogottabb G15 és G17 is, ami egy kicsit elérhetőbbé teszi a Strix-szériát.

Megcélozni a középkategóriát

A fentiek alapján talán mindenki kitalálta már, hogy az Nvidia átköltözteti az Ampere-kártyáit, vagyis a 3000-es sorozatot a laptopokba is, de nem ez volt az egyetlen érdekesség, amit láttunk tőlük kedden. Az is érdekes volt például, hogy Jeff Fisher, a gyártó helyettes ügyvezető igazgatója egy bocsánatkérést is csempészett a bejelentésbe, amiért gyakorlatilag az égvilágon senki nem tudta megvenni az új, szupererős videókártyáikat.

Itt érdemes kiemelni még azt is, hogy az AMD bemutatójából az is kiderült, hogy még idén érkeznek a laptopokba az RDNA 2 architektúrára épülő videókártyák is. Ez elég nagy fegyverténynek tűnik, már csak azért is, mert ezzel az asztali pécék piaca után itt is egymásnak feszülhet a két gyártó, ami újabb érdekes frontot nyithat a videókártyák piacán.

A laptopos bejelentés mellett a régóta várt, elméletileg árban is megfizethető középkategóriás RTX 3060-ról is lerántották a leplet, ami elméletileg február végétől lesz majd elérhető, és 329 dollárt kérnek majd el érte.

A kártya 12 GB GDDR 6 memóriával érkezik majd, és a bejelentés alapján leginkább a még mindig rendkívül népszerű GTX 1060-at használókat céloznák meg vele, ami ilyen árcédula mellett nem is tűnik lehetetlen vállalkozásnak, ha lesz belőle elég a polcokon. Bár az elmúlt hónapok fényében ez azért egyelőre egy elég nagy ha.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!