Egy 400 kilós, már elpusztult ördögráját emeltek ki a vízből Szicíliában

2020. december 26. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatalmas, de már elpusztult ördögráját emeltek ki a szicíliai Palermo egyik kikötőjéből. A 400 kilós halból valószínűleg kiállítási tárgy lesz.

Az ördögráját a tűzoltók daruval emelték ki a vízből. Erre már csak a méretek miatt is szükség volt, hiszen a hal négyszáz kilós, széltében 330, hosszában pedig 378 centiméteres. Az ördögráját egy palermói zoológiai intézetbe szállítottak, hogy ott felboncolják és vizsgálatokat végezzenek rajta.

Azt egyelőre nem tudják, hogy hogyan került az ördögrája a kikötő fenekére, kutatók szerint nem valószínű, hogy saját maga úszott volna be. Valószínűleg egy hajó vontathatta maga után.

„Ha valaki jelentette volna, hogy a rája még életben van, megpróbáltuk volna kiterelni, és valószínűleg nem sérült volna meg. A faj Mediterráneumban való jelentősége és ritkasága miatt feltételezhetően kipreparálják és folyadékban konzerválják a ráját oktatási és információs célból” – nyilatkozta Salvatore Seminara, a kutatóintézet munkatársa a Blogsiciliának.

A közönséges ördögrája a cápákhoz hasonlóan egy porcoshal. A Földközi-tengeren és az Atlanti-óceán keleti partvidékén fordul elő, jellemzően a szárazföldek közelében, a tengeri talapzathoz kötődve él. Kisebb halakkal és rákokkal táplálkozik, maximális mérete elérheti az 5,2 métert is.

Az ördögrája elég érzékeny a környezeti hatásokra, lassan szaporodik, 24 hónapos a vemhességi idő, és egyszerre csak egy utódot nemz.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!