Mintha csak pár napja fagyott volna meg az 57 ezer éves farkaskölyök

2020. december 21. – 17:58

Mintha csak pár napja fagyott volna meg az 57 ezer éves farkaskölyök
Fotó: Government of Yukon

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szinte tökéletes állapotban megmaradt, 2016-ban megtalált, 57 ezer éve megfagyott farkaskölyöknek köszönhetően rengeteget tanulhatnak a kutatók a jégkorszaki ragadozók életmódjáról és táplálkozásáról, illetve a modern farkasfajokkal való rokonságukról.

Az elmúlt években végzett kutatások eredményét közlő Des Moines-i Egyetem tudósai szerint ez, a kanadai Yukon területen előkerült egyed a valaha talált legteljesebb farkasmúmia, csak a szemei hiányoznak, minden más érintetlen volt rajta, amikor egy aranybányában előkerült a földből.

Az, hogy ilyen jó állapotban maradt fenn a farkaskölyök teteme, feltehetőleg annak köszönhető, hogy gyorsan konzerválódott a jégben, amikor az odú ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett. Az állatnak egyébként a környéken élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta.

A kutatók még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni – kiderült, hogy elsősorban vízi állatokat, főként lazacot fogyasztott. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

Fotó: Government of Yukon
Fotó: Government of Yukon

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!