Rengeteg mintát gyűjtött a Földtől 300 millió kilométerre lévő aszteroidáról a japán űrszonda

2020. december 15. – 23:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A japán tudósokat is meglepte, hogy milyen sok aszteroidaport gyűjtött a Hajabusza-2 űrszonda a Ryugu nevű aszteroidáról. A szonda még tavaly gyűjtött mintákat a Földtől mintegy 300 millió kilométerre lévő égitestről, december 6-án pedig a Föld mellett elhaladva ledobta az azokat tartalmazó kapszulát, amely aztán Ausztrália sivatagos részén landolt, írja a Guardian.

A JAXA Japán Űrügynökség tudósai kedden nyitották ki a kapszulát, és némiképp meglepetésként érte őket, hogy a vártnál több anyagot találtak benne. „Több minta volt benne, mint amire számítottunk, ez igazán lenyűgöző. A minta nemcsak teljesen finom port, de rengeteg nagyobb, több milliméteres kavicsot is tartalmaz”- mondta Szavada Hirotaka a JAXA egyik munkatársa.

A tudósok azt remélik, hogy ez az anyag segít az univerzum kialakulásának megértésében, és talán nyomokat kínál arra is, hogy hogyan alakult ki az élet a Földön. A Nagoja Egyetem professzora és a Hajabusza-projekt egyik tudósa, Watanabe Szeiicsiró azt mondta, hogy a minta rengeteg szerves anyagot is tartalmaz, így sok mindent megtudhatunk arról, hogyan fejlődtek a szerves anyagok Ryugu felszínén.

A JAXA által közreadott kép a Hajabusza-2 japán űrszonda kapszulájáról, benne a Ryugu aszteroida felszínéről és a felszíne alól gyűjtött talajmintákkal az ügynökség szagamiharai központjában 2020. december 15-én – Fotó: MTI/EPA/JAXA
A JAXA által közreadott kép a Hajabusza-2 japán űrszonda kapszulájáról, benne a Ryugu aszteroida felszínéről és a felszíne alól gyűjtött talajmintákkal az ügynökség szagamiharai központjában 2020. december 15-én – Fotó: MTI/EPA/JAXA

A Hajabusza-2 által gyűjtött minták felét a JAXA megosztja más űrügynökségekkel, így például a NASA-val is, míg másik felét elraktározzák a jövőbeni kutatásokhoz, mivel az analitikai technológia fejlődésével később akár még több információ is kinyerhető belőlük.

A Földről 2014-ben útnak indult űrszonda tavaly kétszer is leszállt a Ryugu aszteroidára. Az első landolása során a felszínéről, a második alkalmával a felszín alól gyűjtött mintákat, ezeket két elkülönülő rekeszben tárolta. A második landolás eredményét tartalmazó rekeszt a következő héten kezdik vizsgálni a JAXA tudósai.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!