Az Atacama-sivatagban dolgozó magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

2020. december 15. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

A chilei állam díjazta Dr. Nagy Balázst és Heiling Zsoltot a klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért. A magyar kutatók a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat Camilo Sanhueza, Chile magyarországi nagykövetétől vehették át december 15-én, írja a a Földgömb Alapítvány közleménye.

A portugál felfedező, Fernão de Magalhães (Ferdinánd Magellán) expedíciója 500 évvel ezelőtt, november 1-jén fedezte fel a nevét viselő tengeri átjárót. Chile Külügyminisztériuma az évforduló alkalmából alapított díjat, mellyel a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni.

Dr. Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot az Atacama-sivatagban, a legmagasabb szunnyadó tűzhányóján. A 6893 méteres vulkán a legmagasabb beműszerezett hegy a Földön, szélsőséges időjárásának köszönhetően kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak vizsgálatához.

Nagy Balázs geográfus és Heiling Zsolt terepi mérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban 2016. január 20-án – Fotó: Bruzák Noémi /MTI
Nagy Balázs geográfus és Heiling Zsolt terepi mérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban 2016. január 20-án – Fotó: Bruzák Noémi /MTI

A kutatók a felszínalatti örökfagy változásának dinamikáját, fogyását monitorozzák az elmúlt tíz év alatt összegyűlt milliónyi adat segítségével. Az eredmények fontosak a helyi közösségeknek, mivel a Föld legszárazabb területén e fagyott óriások jelentik a vízbázist az alacsonyabban fekvő települések számára. Az elmúlt évtizedben a magyar kutatók által az 5000 méter felett mért hőmérsékletemelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot.

A kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!