WHO: Egyre több ember halálát okozzák a nem fertőző betegségek

2020. december 10. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két évtizedben a tíz leggyakoribb halált okozó egészségügyi problémából hét nem fertőző betegség van, olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemzésében. .

A WHO honlapján megjelent közleményben azt írják, 2000-ben még csak négy nem fertőző betegség volt a top 10-ben, így elég drámai a változás a 2000 és 2019 között felvett adatok elemzése alapján. A hét nem fertőző betegség 2019-ben 24,4 millió áldozatot szedett, ami az össze halálozások 44 százaléka.

Ahogy eddig is, a lista élén a szívbetegségek állnak, a halálozások 16 százalékát ezek okozzák, és nagyon sokat növekedett a szívbetegségben elhunytak száma az elmúlt két évtizedben. 2000-hez képest több mint kétmillióval növekedett a számuk, 2019-ben közel 9 millióan haltak bele szívbetegségbe. Ezzel együtt Európában mérsékelt csökkenést jegyeztek fel, a halálozások 15 százalékáért felelnek szívmegbetegedések.

A lista második helyén sem történt változás, a sztrók is sok áldozatot szed, húsz év alatt 700 ezerrel, 6,2 millióra nőtt az áldozatok száma. A harmadik helyet a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) foglalják el, húsz év alatt mérsékelten nőtt a betegségben meghaltak száma, 2019-ban 3,2 millióról tudtak. A légzőszervet érintő halálos kimenetelű rákos megbetegedések száma is növekedett, 1,2-ről 1,8 millióra ugrott.

Húsz évvel ezelőtt még csak a 20. leggyakoribb halálokok között tartották számon az Alzheimer-kórt és a demenciával összefüggő megbetegedéseket, de ma már a lista hetedik helyén találjuk ezeket, közel háromszorosára, 1,6 millióra emelkedett az áldozatok száma.

A cukorbetegség is megjelent a top 10-ben, ennél a kórképnél is közel megduplázódott az áldozatok száma, 2019-ben 1,5 millióan haltak bele a betegség szövődményeibe. A férfiaknál itt figyelték meg a halandóság legnagyobb mértékű emelkedését, 80 százalékkal növekedett 2000-hez képest. A vesebetegségek is új szereplők a lista élén, 1,3 millió halálozásért voltak felelősek.

„Ezek az új becslések arra emlékeztetnek minket, hogy gyorsan lépnünk kell a nem fertőző betegségek megelőzésében, diagnosztikájában és kezelésben” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A top 10-ből olyan fertőző betegségek kerültek ki, mint az AIDS/HIV vagy a tuberkolózis, ami arra utal, hogy hatékonyabbá váltak a kezelések és a betegségek korai diagnosztikája.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!