Elkészült a világ legnagyobb drónja, a 25 tonnás Ravn X

2020. december 9. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a világ legnagyobb, közel 25 tonnás drónja, az amerikai Aevum cég által gyártott Ravn X a jövőben felgyorsíthatja és leegyszerűsítheti a műholdak pályára állítását, írja a Hvg.hu.

A Ravn X teljes felszállótömege néhány kiló híján 25 tonnás, magassága 5,5 méter, míg szárnyfesztávolsága 18,3 méteres. Azért hozták létre, hogy műholdakat juttassanak el vele alacsony Föld körüli pályára, vagyis 200-2000 km-es magasságba. Az alabamai gyártó szerint ezt a feladatot néhány óra alatt tudja elvégezni, így szerintük az engedélyeztetés és az előkészület ideje is jelentősen csökkenhet, egy évről akár néhány hónapra.

A felszálláshoz 1,6 km-es futópályára van szüksége, az üzemanyaga pedig ugyanaz, mint bármelyik másik sugárhajtású repülőgépé. A műholdakat az aljára szerelt rakéta segíti majd pályára állítani. Amikor elérték a kívánt magasságot, a drón útnak indítja az egységet, és ezek után már csak vissza kell térnie a repülőtérre. Ez nemcsak gyors, de gazdaságos megoldás is a cég ígérete szerint, bár egyelőre pontos árakat nem közöltek a műholdak pályára állításáról.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!