Landolt a Holdon a kínai űrszonda

2020. december 1. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség, írja az MTI. Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 24-én indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében. Kínai közlés szerint mintegy kettő-négy kilogrammnyi kőzetmintát akarnak gyűjteni az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagy kiterjedésű lávamezőn.

A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. Leszállóegysége fog lyukat fúrni a Hold felszínébe, és robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt. Ezeket a felszállóegység veszi át, amely majd dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal.

A Csang'o-5 holdszondát hordozó rakéta, felszáll a wenchangi űrközpontból 2020. november 24-én – Fotó: Tingshu Wang/Reuters
A Csang'o-5 holdszondát hordozó rakéta, felszáll a wenchangi űrközpontból 2020. november 24-én – Fotó: Tingshu Wang/Reuters

A CCTV kínai állami televízió híradása szerint a következő két napban kezdi meg a leszállóegység a mintagyűjtést. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat emberes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!