A halálos betegséget okozó kullancsok egyre szívesebben választják az embereket a kutyák helyett

2020. november 17. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint kétszer akkora valószínűséggel csíp meg embert az alapvetően kutyákon táplálkozó, halálos csípésű kullancs, amikor megemelkedik a hőmérséklet – állapították meg kutatók a klímaváltozás kockázatait hangsúlyozva az MTI szerint.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért >>>

A Sziklás-hegységi foltos láz (RMFS) kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de akár halálhoz is vezethet. Az ezt okozó kullancs pedig 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik, közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine.

A Sziklás-hegységi foltos láz (RMFS) jellegzetes tünetei, a pöttyszerű kiütések egy gyerek jobb kezén. Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images
A Sziklás-hegységi foltos láz (RMFS) jellegzetes tünetei, a pöttyszerű kiütések egy gyerek jobb kezén. Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images

„A kutatás megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, – ahogy azt egyre gyakrabban tapasztaljuk – akkor arra számíthatunk, hogy több kullancs fog az emberekbe csípni. Ez egyre nagyobb probléma lesz”

– mondta a kutatást vezető Laura Backus. A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak ezért negatív hatásai lesznek az emberi egészségre.

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek. Az Egyesült Államokban a Sziklás-hegységi foltos láz 2000-ben még kevesebb, mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!