A szegényebb országok később juthatnak hozzá a koronavírus elleni vakcinához

2020. november 13. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Heteken belül kiadhatja az első koronavírus elleni oltásokat a Pfizer és a BioNTech, 2021-re összesen 1,3 milliárd vakcina előállítására számítanak. A tesztelések során kiderült, hogy a vakcina az esetek 90%-ban nem okozott koronavírusra jellemző tüneteket a beoltottaknál. A Yahoo most azt írja, hogy amíg a gazdagabb országok már bejelentkeztek az alkalmanként 40 dollárba (12 ezer Forint) kerülő vakcináért, addig nem tiszta, hogy mi lesz a szegényebb államokkal.

Rachel Silverman, a Center for Global Developmenttől azt nyilatkozta, hogy közel 1,1 milliárd Pfizer-vakcinát már meg is rendeltek a gazdagabb államok, ami azt jelenti, hogy a többieknek sokáig nem fog jutni belőle. Ebben segíthet az egészségügyi világszervezet, a WHO, akik még áprilisban létrehozták a COVAX-ot, egy olyan szervezetet, amellyel a kevésbé fejlett országoknak segítenek juttatni a vakcinából. Mivel a megrendelől között van Japán és Nagy-Britannia, akik tagjai a COVAX-nak, így arra van esély, hogy a megrendelt oltások egy része más országokhoz kerül. Ellenben az Egyesült Államok Donald Trump miatt nem tagja a szervezetnek, miközben 600 millió vakcinát rendeltek, de ez Joe Biden alatt még változhat.

Az amerikai Northeastern Egyetem egy kutatást is végzett, amelynek részeként két eshetőséget vizsgáltak. Mi történik, ha az 50 leggazdagabb ország elvisz kétmilliárd vakcinát, és mi történik akkor, ha a lakosság számát figyelembe véve osztják ki az oltásokat. Első esetben a járvány terjedése 33%-kal, a másodikban 61%-kal csökken.

Fotó: Anadolu Agency, Getty Images
Fotó: Anadolu Agency, Getty Images

A vakcina ráadásul más kihívások elé is állítja az országokat. Kifejezetten nehéz és problémás tárolni, nagyjából mínusz 80 fokra lehűtött helyen lehet csak. Ehhez képest a kórházak többségében az erre alkalmas hűtőberendezések csak mínusz 20 fokot tudnak. Éppen ezért még a nyugati országoknak is elképesztő logisztikai kihívást jelent, hogy a megfelelő hűtőberendezéssel eljuttassák az oltásokat a gyárakból az emberekhez. Silverman szerint a leggazdagabb országok már elkezdték ennek az előkészítését, de a közepes vagy alacsony jövedelmű államokban még nem.

Megoldást jelenthetnek az alacsonyabb hőmérsékletre képes ételhűtők, illetve Pfizer is tervezett egy olyan hordozóeszközt, amely képes 10 napon át kellően hidegen tartani a vakcinát.

Az más kérdés, hogy a Pfizer még nem adta ki a teljes eredményeket a vakcina hatékonyságáról, így nem tudni, hogy csak a tünetet enyhítésére vagy akadályozására jó, vagy arra is, hogy ne tudjunk vele másokat megfertőzni. Ha csak az előbbi, akkor először az időseket kell beoltani vele.

Az EU egyébként 100 millió euróval növelte annak a támogatását, hogy szegényebb országokba is jusson a vakcinából, ezzel már 500 millió euróval támogatja a COVAX-ot. A szegényebb országok közé tartozik a karibi, az afrikai és a csendes-óceáni térség is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!