Januártól csak a HungaroControl appjával repülhetnek a drónok

2020. november 11. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól csak a HungaroControl mobilalkalmazásának használatával reptethető drón (pilóta nélküli légijármű) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint. A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében az appból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről.

Az ITM közlése szerint a drónokra vonatkozó általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba, ezeket 2020 júliusától kellett volna alkalmazni, de a koronavírus-járvány miatt kitolták 2020 végéig a határidőt. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza. A tervezet megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

A törvényjavaslat értelmében a légiközlekedési hatóság nyilvántartásba veszi majd a drónokat, a pilóta nélküli légijármű-rendszereket és üzembentartóikat is, ami után

a magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Az új előírásokkal együtt viszont bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő – ezekre nem vonatkozik majd nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni. A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek.

Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!