Negyedével nőtt a megközelíthetetlen észak-kínai leopárd populációja

2020. október 28. – 17:42

Negyedével nőtt a megközelíthetetlen észak-kínai leopárd populációja
Fotó: Alan and Sandy Carey – Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen, 25 százalékkal nőtt az egyik leopárdalfaj, az észak-kínai leopárdok (Panthera pardus japonensis) populációja a Koppenhágai Egyetem és kínai kutatók vizsgálata szerint.

Meglepődtünk, hogy nőtt a leopárdok száma, mivel populációjuk számos más helyen csökkent. Tudtuk, hogy élnek leopárdok ezen a területen, de nem tudtuk, mennyi.

– idézi az MTI szerdai cikkében Bing Xie-t, a Koppenhágai Egyetem tudósát.

A Pekingi Pedagógiai Egyetem (Beijing Normal University, BNU) kutatóinak közreműködésével a Lösz-fennsík 800 négyzetkilométeres területét fésülték át 2016 és 2017 között. Megállapították, hogy az észak-kínai leopárdok száma 88-ról 110-re emelkedett, és a szakértők szerint valószínűleg tovább szaporodtak az azóta eltelt években.

Ez volt az első alkalom, hogy felbecsülték a nehezen megközelíthető (a kutatók csak a kihelyezett kamerákon keresztül láthatták a ragadozókat) észak-kínai leopárdok helyi populációját, és a kutatók úgy vélik, a szaporulat annak köszönhető, hogy a korábban nagyrészt mezőgazdasági területté alakított Lösz-fennsík erdeinek egy részét helyreállították, ahová visszatértek a leopárd zsákmányainak számító fajok, a vaddisznók, varangyok, békák és szarvasok is.

A kutatócsoport kamerákat szerelt fel a régióban, hogy feltérképezzék, hány leopárd él Észak-Kína ezen területén. De annak ellenére, hogy a felvételeken a vártnál több leopárd jelent meg, maguk a kutatók egy nagymacskát sem láttak a saját szemükkel. Xie szerint

A leopárdok nagyon félnek az emberektől és nagyon csendben osonnak. Ezért nem szokatlan tíz éven át közvetlen fizikai megfigyelés nélkül tanulmányozni őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!