Egy időjárási jelenség miatt lehet több halálos cápatámadás Ausztráliában

2020. október 14. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

1934 óta nem halt meg annyi ausztrál cápatámadásban, mint idén. A kutatók azt gyanítják, hogy ebben a La Nina időjárási jelenség is közrejátszhat. A La Nina miatt a Csendes-óceán középső részén lehűlt tengerfelszín, a cápák pedig új vadászterületet kerestek.

Fehér cápa az ausztráliai Neptun-szigetek közelébenFotó: Patrice Heraud/AFP
Fehér cápa az ausztráliai Neptun-szigetek közelébenFotó: Patrice Heraud/AFP

2020-ban eddig heten haltak meg cápatámadásban az ausztrál partoknál. Az Australian Shark Attack File nyilvántartása szerint 86 éve nem volt ennyi áldozat, ennél csak egyszer, 1929-ben volt több, akkor kilencen haltak meg. Ez késztette arra az ausztrálokat, hogy néhány évvel később, hogy a strandoknál hálókat feszítsenek ki a cápák ellen. Az idei év érdekessége az, hogy a cápaharapások száma nem növekedett összességében, tehát egy embert többször harapott meg cápa.

Blake Chapman tengerbiológus szerint a cápák támadás közbeni viselkedéséből ki lehet olvasni a szándékukat. A többszöri harapás arra utal, hogy a cápák zsákmánynak tekintik az embert. Ha csak egyszer harapnak, simán kíváncsiságból is tehették, és valószínűleg nem a vadászterületükre hatolt be az ember.

A fehér cápák természetes táplálékforrása normál esetben például a lazac, a cápák ezért követik a vándorlási útvonalukat. A korábban megszokott útvonalaktól azonban eltérhettek. Robert Harcourt, a Macquire Egyetem kutatója szerint az megváltozott áramlások és szelek miatt a lazacok és más halfajok rajai közelebb úsztak a partokhoz, ami persze a cápákat is odavonzotta. A változásokat a La Nina hívta elő. Az időjárási jelenség hatására a Csendes-óceán középső és keleti medencéjében hűl le a felszíni vízréteg, ami a légkört is lehűti. Mindezzel együtt rengeteg csapadék is járhat.

A hidegebb vizet a fehér cápák jobban kedvelik, csakúgy, mint a kevésbé sós tengervizet. A tenger sósságának változása a La Nina által okozott esőknek köszönhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!