Űrszemét lehet az, amit a múlt hónapban aszteroidának azonosítottak

2020. október 12. – 13:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 54 évvel ezelőtti, sikertelen holdmisszió rakétájának egy darabja lehet az a múlt hónapban felfedezett és eredetileg aszteroidaként azonosított objektum, amely novembertől átmenetileg a Föld gravitációs csapdájába kerül.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratorynek a munkatársa, Paul Chodas szerint a hivatalosan 2020 SO jelzésű objektum az 1966-ban indított Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata lehet. A leszállóegység belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett, és Nap körüli pályára állt űrszemétként, írta az MTI.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Chodas figyelmét egyebek között az keltette fel, hogy az objektum közel kör alakú pályán kering a Nap körül, ami szokatlan az aszteroidáknál, valamint a kisbolygókra jellemzőnél lassabb sebességgel közelít a Föld felé.

A nagyjából 8 méteres objektumot szeptemberben észlelte egy hawaii teleszkóp. A méretei megegyeznek a Centauréval, amely kevesebb mint 10 méter hosszú és 3 méter átmérőjű lehet.

Chodas előrejelzése szerint az objektum nagyjából négy hónapig fog keringeni a Föld körül, miután a bolygó gravitációs csapdájába kerül november közepén, majd márciusban ismét visszaáll saját pályájára a Nap körül.

A Phys.org cikkéből kiderül, már többször azonosítottak a csillagászok kamumeteorokat. De olyan is előfordult már, hogy űrszemétnek gondolt objektumot minősítettek át később aszteroidává. Chodas 1991-ben járt így, amikor törmeléknek gondolt egy titokzatos objektumot, mert annak Nap körüli pályája hasonlított a Földére.

2002-ben Chodas egy másik tárgyról azt gondolta, hogy a második holdra szálláskor használt Saturn V rakéta egyik leváló egységét fedezte fel. Nem tudott kellő bizonyítékokat mutatni rá, és az objektum egyéves Föld körüli pályája is elég kaotikus volt, felmerült, hogy inkább aszteroida, de sosem minősítették azzá.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!