Két magyart is díjaztak a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

2020. október 1. – 10:07

frissítve

Két magyart is díjaztak a világ legnagyobb mobilfotós versenyén

Másolás

Vágólapra másolva

Két magyart is díjaztak a világ legnagyobb mobilfotós versenyén, a Huawei Next Image-en, amelyre 120 országból összesen 1,19 millióan adtak be nevezést. A verseny témája az idei év különleges nyara volt – ebben egy dán fotós, Sune Pedersen Ölelés című képe nyert.

A két magyar díjazott, Aljona Akszjonovics és Biri Andrea egy kategóriában és egy különdíjban lett győztes, előbbi Life Goals (életcélok), utóbbi Summer Time (nyár) című képe a World Press Photo (WPP) kísérő kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeumban is megtekinthető október 25-ig.

A győztesnek kihozott Ölelés című kép tökéletesen örökítette meg a nagypapa öleléséből áradó szeretetet unokája születésnapján, a világjárvány idején. Ez volt az első alkalom, hogy hónapok óta elhagyta otthonát, de unokáit így is csak egy műanyag fólián keresztül ölelhette meg. Pedersen fotója felkavarja az érzelmeket, áll a győztes pályamű leírásában.

A „Hello, élet!” kategória nemzetközi győztese Aljona Akszjonovics „Life goals” című képe nem sokkal a Magyarországon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása után készült a családi nyaralásuk alatt.

„Az egri strandon éppen a kijárat felé vettük az irányt, amikor megláttam ezt az idős párt, akik egymás mellett ültek a vízben. Annyira idilli volt a látvány, hogy úgy éreztem, muszáj a telefonom után nyúlni. Miután elkészítettem a fotót, azonnal megmutattam a férjemnek, hogy remélem, mi is így fogunk ennyi idősen egymás mellett ülni a strandon, vagy bárhol máshol. Ezért is kapta a Life Goals címet a kép” – mesélt a kép készítésének körülményeiről Aljona.

A „Hello, élet!” kategória nemzetközi győztese, a Life Goals című kép.Fotó: Aljona Akszjonovics / Huawei Next Image
A „Hello, élet!” kategória nemzetközi győztese, a Life Goals című kép.Fotó: Aljona Akszjonovics / Huawei Next Image

Biri Andrea Summer Time című képét különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri. A szintén a „Hello, élet!” kategóriában induló fotó két gyerek önfeledt strandolását mutatja be.

„A képen egy családi ismerősünk kisfia, Sanyi éppen leönti a férjem fiát, Noelt Szarvason, a legnagyobb kánikulában. A fiúk locsolgatták egymást vödörrel és ugráltak a stégről, mi pedig jókat szórakoztunk rajtuk. Ezt a pillanatot a telefon fotó funkcióinak próbálgatása közben csíptem el. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy leteszteljük a különböző beállításokat. A véletlenek szerencsés egybeesése miatt készült ez a kép is, mely tökéletesen megörökítette ezen családi vakáció mókás pillanatait. Azóta is szívesen idézzük fel a kép által megörökített hangulatot” – elevenítette fel a kép készítésének körülményeit Andrea.

Biri Andrea „Summer time” című, különdíjas képe.Fotó: Biri Andrea / Huawei Next Image
Biri Andrea „Summer time” című, különdíjas képe.Fotó: Biri Andrea / Huawei Next Image

(Borítókép: A Huawei Next Image pályázatot megnyerő Ölelés című kép. Fotó: Sune Pedersen / Huawei Next Image)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!