Többen sérülnek meg az Amazon robotizált raktáraiban, mint a simákban

2020. szeptember 29. – 22:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan attól még elég messze vagyunk, hogy a robotok elvegyék a munkánkat, bizonyos területeken arra már kétségtelenül képesek, hogy kiegészítsék azt. Az Amazonnak is vannak már automatizált raktárai, ahol a robotok a cég állítása alapján a munkafolyamat optimalizálásán túl a munkások egészségét is védik, ám egy frissen kiszivárgott belső jelentés alapján valójában többen sérülnek meg itt, mint a hagyományos raktárakban – írja a The Verge.

A háttérben a Reveal által megszerzett dokumentumok alapján az a bizarr tény áll, hogy úgy tűnik, az Amazon robotjai annyira hatékonyak, hogy az automatizált raktárakban jelentősen meg tudták emelni az emberi munkások kvótáit. Ez elsőre remekül hangzik, de a valóságban azt jelenti, hogy az ott dolgozóknak sokkal többször kell végrehajtaniuk ugyanazt a mozdulatsort egy műszak alatt – egy termékeket szkennelő munkásnak például óránként százról négyszázra is emelkedhetett a kvótája –, ez pedig hosszú távon sérülésekhez vezethet.

A sérülések számának emelkedése arra enged következtetni, hogy az automatizálás a korábbi ígéretekkel szöges ellentétben nemhogy nem csökkenti, de még növeli is a munkahelyi balesetek kockázatát. A cég állítólagmegpróbált extra intézkedéseket bevezetni, hogy elejét vegye a sérüléseknek, de ezeket csak néhány helyen vezették be, és nem is sikerült vele visszaszorítani a baleseteket.

Az is kiderült, hogy az Amazon raktáraiban szokatlanul magas a sérülések aránya, még akkor is, ha más, hasonló raktárakhoz hasonlítjuk őket. A cég raktáraiban 2019-ben 14 ezer komolyabb (azaz szabadságolást igénylő, vagy a munkavégzést befolyásoló) sérülés történt, a 100 munkásra jutó 7,7 komoly sérülés pedig 33 százalékkal magasabb, mint 2016-ban volt, és majdnem a duplája a legutóbbi ipari sztenderdnek. A sérülések száma ráadásul az Amazon Prime Day nevű akciója, illetve a Cyber Monday idején meg is ugrik.

A The Verge kereste az Amazont a Reveal cikkében megfogalmazott állításokkal kapcsolatban, de nem kaptak választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!