Új iPhone helyett Apple Watchot és felturbózott iPadeket villantott az Apple

2020. szeptember 26. – 16:59

Új iPhone helyett Apple Watchot és felturbózott iPadeket villantott az Apple

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 15-én.)

---

Majdnem pontosan egy éve mutatta be az Apple az iPhone jelenlegi generációjának három készülékét, a 11-et, a 11 Prót és a 11 Pro Maxot – és ezzel együtt némi meglepetésre bemutatták az iPad hetedik, alaposan feltuningolt generációját is. A cég a szokásokhoz híven idén is időzített egy bemutatót szeptemberre, a várakozásoknak megfelelően azonban most nem az új iPhone vitte a hátán a show-t. Helyette megvillant az Apple Watch és az iPad új generációja, valamint az okosóra egy olcsóbb változata. A teljesen újraalkotott iPad Air is bemutatkozott, a bemutató végén pedig az is kiderült, hogy szerdán érkeznek a cég új operációs rendszerei.

A vállalat vezérizgatója, Tim Cook nem árult zsákbamacskát, már a prezentáció elején elmondta, hogy ma az Apple Watch és az iPad lesz terítéken. Cook első körben az Apple Watchról beszélt, ami szerinte forradalmasította az órák világát, a tudása alapján pedig az sem meglepő, hogy ez a legnépszerűbb óra jelenleg a világon. Az Apple-vezér nagy hangsúlyt fektetett az egészségügyi vonalra, nem is véletlenül, ugyanis a pénteken megjelenő Apple Watch Series 6 ezen a téren fejlődött igazán. Számolni fogja például, hogy elég ideig mosott-e kezet az ember, és egy új szenzorral a véroxigénszintet is mérni fogja. Ezen túl kiderült, hogy ez lesz az eddigi legszínesebb lineup, az óra gyorsabb, és kültéren világosabb lesz, és szíjak terén is lehet majd válogatni bőven.

Jön egy olcsóbb Apple Watch modell is, ami az iPhone-oknál már ismert SE néven fut, és a tavalyi S5 chip hajtja majd. Ez 279 dollárba kerül majd, míg a Series 6 399 dollárnál kezdődik. Az órához kapcsolódó szoftverek terén az Apple Fitness Plus nevű edzőapp mutatkozott be, amiben részletes adatokat, folyamatosan frissülő edzésterveket, és még sok mást kapnak majd azok, akik előfizetnek rá. A fitneszapp bekerül a szintén újdonságnak számító Apple One szolgáltatásba, ami az összes Apple szolgáltatást (iCloud, Apple Music, TV+, Arcade, News+, Fitness+) összefoglaló előfizetés lesz, mérsékelten moduláris konstrukcióban.

Ezt követően az éppen idén tíz éves iPadre terelődött a szó, amiből eddig több mint 500 milliót adtak el. Az iPad Prót idén frissítették, most pedig itt volt az ideje annak, hogy a hagyományos felhozatal maradéka is igazodjon ehhez. A nyolcadik generációs iPadet az A12 Bionic chip hajtja, ami a bemutató alapján elég nagy előrelépés a legutóbbi generáció A10-es processzorához képest. De igazából nem csak ehhez képest, az új tablet állítólag a legnépszerűbb windowsos laptopot is állva hagyja, az androidos tableteknél és a Chromebookoknál pedig még nagyobb a különbség. Írni és rajzolni is lehet rá az Apple Pencil tollal, valamint támogatja a Smart Keyboard billentyűzetes tokot és a már létező utángyártott billentyűzeteket is.

Ezen a ponton mutatták meg az iPad OS 14-et is, amelyben a tollal rajzolás és írás a látottak alapján a lehető leggördülékenyebben fog működni. Az árazás pontosan ugyanolyan, mint tavaly volt, az új iPad 329 dollárnál kezdődik, de diákok már 299-ért hozzájuthatnak. Rendelni mától lehet, forgalomba pénteken kerül majd.

Ennél egy fokkal izgalmasabb volt az iPad Air bemutatója, ami gyakorlatilag teljesen újraterveztek, így most leginkább az iPad Próhoz hasonlít. Ebbe a tabletbe a most bemutatkozó 5 nm-es A14 Bionic chip került, ami az előző Airhez képest 40 százalékos növekedést jelent teljesítményben. Ehhez egy szép nagy, 10,9 colos kijelző társul. A cég szerint az új chip kétszer gyorsabb teljesítményre képes, mint egy hasonló árban lévő windowsos laptop, ennek bizonyításához pedig pár példát is mutattak egy elég bizarr DJ alkalmazás, egy – állítólag – konzol szintű grafikát hozó játék, és egy leginkább a CSI-ból ismerős fotójavító funkció képében. Az új iPad Airben a Touch ID a feloldógombra került, a Lightning csatlakozó helyett pedig jön az USB-C. Mindezért 599 dollárt kell majd fizetni, megjelenés októberben. A bemutató végére még jutott egy csattanó, kiderült ugyanis, hogy szerdán érkezik az iOS 14, az iPad OS 14, a Watch OS 7, és a tvOS 14.

Arra már korábban számítani lehetett, hogy az új iPhone-okat a szokásosnál később mutatja majd be az Apple, néhány dolgot azonban már így is tudni lehet róluk. Áprilisban derült ki, persze nem hivatalosan, hogy az idei iPhone jelentős dizájnváltást hoz, és az új telefonok visszatérnek az utoljára az iPhone 5-nél látott szögletesebb formavilághoz. A kiszivárgott információk alapján a tavalyi három helyett négy telefonról lehet szó az idei generációban, de már ekkor pletykálták azt is, hogy csúszhat az új iPhone megjelenése a koronavírus-járvány miatt. Április vége felé októberi megjelenésről pletykáltak, ami továbbra is helytállónak tűnik, de az sincs kizárva, hogy csúsztatva érkeznek majd az egyes modellek, és lesz, amire novemberig várni kell. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új telefonokat mikor leplezi le a cég, de valószínűleg nem kell már sokat várni rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!