Kapaszkodjon meg: az Apple akár 3,6 milliót is elkér az új MacBook Próért

2023. október 31. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Apple magyar idő szerint hétfő hajnalban tartott egy kora halloweeni bejelentős bulit, ami a Scary Fast (Rémisztően Gyors) címet kapta. A cím valószínűleg az újonnan bejelentett csipekre és Macekre utalt, de az eseményt is jól leírta, mert csak félórás volt. Összefoglaljuk a legfontosabb újdonságokat.

M3-as csipcsalád

Nem váratlan fejlemény, hogy jön a még újabb, még gyorsabb M3-as csipcsalád (M3, M3 Pro, M3 Max), ami az Apple szerint az első személyi számítógépekbe való rendszercsip, ami 3 nanométeres. Egyrészt gyorsabb processzort (CPU-t) ígérnek, másrészt erősebb grafikus processzor (GPU-t), ami már tud sugárkövetést (ray tracinget) és Dynamic Cachinget, ami igazából azt jelenti, hogy optimalizálja, hogy a gép milyen feladatra mennyi memóriát használjon.

Az új család az M2-es csipeknél 15, az M1-eseknél 30 százalékkal gyorsabb, valamint 30 és 50 százalékkal hatékonyabb. Fogyasztásban azonban már kisebb lehet a különbség, mert amikor azt illusztrálták, hogy a teljesítmény hogy változik az áramfogyasztás függvényében, az M2-es csip valamiért nem került fel a grafikonra. Mondjuk az tényleg nem rossz, ha ugyanahhoz a teljesítményhez nagyjából feleannyi energiára van szüksége, mint az M1-esnek, mert a maga idejében (2020-ban) már az is fekete mágiának tűnt. Emellett az Apple szerint az M3-as csip negyedannyi áramfogyasztással nyújtja ugyanazt a teljesítményt, mint egy 12 magos laptopcsip.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Verziótól függően legfeljebb 24, 36 vagy 128 GB memória kerül bele az Apple új gépeibe, és ahogy majd láthatjuk, a cég meg is kéri az árukat.

Új MacBook Prók és 24 hüvelykes iMac

Jön a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro, de már az új, M3-as csipekkel. Mindkettő kijelzője miniledes, a kamera felbontása 1080p, de ami talán a legizgalmasabb, az a beígért 22 órás üzemidő. Bár lehet, hogy másnak meg az új, ujjlenyomat-taszító fekete ház az izgi, de kapható klasszikus ezüstben is.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Ha valaki szeretne rengeteg pénzt elkölteni egy valószínűleg feleslegesen felturbózott laptopra, akkor az Apple-ben emberére talált: az új, 16 hüvelykes MacBook Pro M3 Max csippel, 128 GB egységesített memóriával és egy 8 TB-os SSD háttértárral – most kapaszkodjon meg –

3 599 990 forint.

Ezt két kattintással le lehet faragni pusztán 2 millióra, ha csak 48 GB memóriát és 1 TB-s SSD-t kér a gépbe. A legolcsóbb 16 hüvelykes MacBook Pro 1 749 990 forint. A legolcsóbb konfiguráció, a 14 hüvelykes, M3-as csipes, 8GB memóriás és 512GB-s SSD-s Pro 800 ezer forintnál kezdődik. Ez váltja a 13 hüvelykes modellt, és a touchbar is a múlté – viszont ez nem kapható az új fekete árnyalatban. Az új MacBook Prók már most előrendelhetők, november 7-én kerülnek a polcokra.

Nemcsak az Apple laptopjai kapták meg az új rendszercsipeket, hanem az iMac is – viszont a MacBook-okkal ellentétben ebben csak az új család alapverziója kerül bele, a Pro vagy a Max nem. Az új, 24 hüvelykes verzió elvileg kétszer gyorsabb, mint az M1-es volt, valamint kap egy 4,5K felbontású Retina kijelzőt, Wi-Fi 6E-t, és ennek is 1080p-s a webkamerája. Az alap 8, 16 vagy 24 GB egységesített memóriával érkezik, és 256 GB, 512 GB vagy 1 TB SSD-vel. Ez alsó hangon 650 ezer forintba kerül, de extrákkal együtt fel lehet tornászni az árat 1 349 990 forintig.

Fotó: Apple
Fotó: Apple

Az igazi nagy húzás, mondhatni technológiai erőfitogtatás nem is a bemutatott újdonságokban volt, hanem a videó végén. Egy egyszerű, fehér felirat a fekete háttéren:

„Az eseményt iPhone-on vettük fel és Mac-en vágtuk meg.”

Szinte az egész videót egy iPhone 15 Pro Maxon vették fel, és őszintén szólva nagyon jó munkát végeztek – főleg, hogy végig elég sötét volt. Az esemény elején látható rövid reklámfilmet valószínűleg rendes kamerákkal vették fel, de a prezentációkhoz csak telefonokat használtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!