Annyian húzták le A kis hableány élőszereplős változatát IMDb-n, hogy az kénytelen volt változtatni a pontozó rendszerén

2023. június 1. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási leszavazóhullám indult meg IMDb-n az új, élőszereplős A kis hableányra, a weboldal szerint gyanús aktivitáshoz köthető rengeteg 1-es értékelés, írja a Gizmodo. Az IMDb emiatt változtatott a rangsorolási rendszerén, és más alternatív súlyozást alkalmazott.

A kis hableány május 26-án debütált a mozikban, és már most 32 ezer értékelés tartozik hozzá IMDb-n. A 32 ezerből 13 ezer egy csillagot adott a filmnek, ami a legrosszabb értékelés az oldalon. Az IMDb szerint a viselkedés bottevékenységre utal.

Az IMDb GYIK-je szerint az oldal egyébként is „súlyozott szavazatátlagokat” tesz közzé, és a „szokatlan szavazási tevékenység észlelésekor alternatív súlyozási számítást alkalmazhat a rendszer megbízhatóságának megőrzése érdekében”. Az oldal nem árulja el, hogy pontosan milyen mechanizmust használ a filmek értékelésére.

Korábban alkalmazott már ilyesmit például a The Kasmir Files bollywoodi film esetében is, akkor azonban szokatlan mennyiségű pozitív értékelés érkezett egyszerre, így az átlagot lefelé kellett húzni.

Nem az IMDb az egyetlen filmeket rangsoroló oldal, ahol támadás érte A kis hableányt: a német Moviepilot és a francia AlloCiné is hasonlóan járt.

Amikor a filmről elkezdtek szállingózni az információk, nagy felháborodást keltett, hogy a rendező úgy döntött: megváltoztatja Ariel etnikumát. Amikor 2019-ben kiderült, hogy Halle Bailey fogja játszani Arielt, a #NotMyAriel (#NemAzÉnAirelem) hashtag azonnal a legnépszerűbbé vált a Twitteren, sokan nehezményezték, hogy rá esett a választás a fehér bőrű, vörös hajú mesehős után. Valószínűleg hasonló okokból, rasszista indíttatásból érkeznek a bottámadások a filmes oldalakra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!